Burna rasprava o šankovima u Budvi: Vašarište ili nužni kompromis - Volim Podgoricu

Burna rasprava o šankovima u Budvi: Vašarište ili nužni kompromis

Namjera Opštine da ovoga ljeta ukloni pet ugostiteljskih terasa unutar i ispred Staroga grada, posebno tri šanka podno bedema, izazvala je pravu buru na javnoj raspravi na kojoj se našao nacrt Plana postavljanja privremenih objekata u samom srcu Budve.

Uz podsjećanje da se donosi privremni plan koji je oročen od 1 . jula do kraja godine, te da će se u septembru raditi plan koji će na duži period riješiti problem privremenih objekata u Starom gradu i kontakt zoni, sekretar za urbanizam Stevo Davidović kazao je da gradska uprava nije imala štapić kojim će sada riješiti probleme koji su nagomilani dvije decenije.

Prema njegovim riječima ponuđeni plan je minimum kompromisa koji je postignut sa Upravom za zaštitu kulturnih dobara, koja je dala smjernice da se broj privremenih objekta mora smanjiti, posebno ugostiteljskih terasa.

On je kazao da plan nije selektivan, niti je bilo koga ugostitelja favorizovao. Takvog mišljenja nijesu bili vlasnici šankova i terasa koje su ”izbrisane” novim Planom, pa je jedan od ugostitelja Marko Marković ustvrdio da nije tačna konstatacija da su smjernice Uprave za zaštitu kulturnih dobara baš bile takve da se izbršu tri, a ostave dva šanka ispod bedema.

”Nije pošteno ni demokratski da se postiže kompromis na nečiju štetu, a na nečiju korist. Mi imamo lokal unutar Staroga grada i godinama smo plaćali uredno za terasu, od čega je Opština prihodovala 150 hiljada eura. Da ste se vodili smjernicama Uprave, vi biste izbrisali sve šankove, a ne ostavili dva. Pošto je Planom predviđeno ukupno 6 kvadrata terase ispred bedema za šankove, onda to podijeliti na pet djelova i svako da dobije mogućnost”, kazao je Marković ocjenjujući da kako je moguće da jednom nelegalnom objektu u Starom gradu se dozvoli da ima pet ugostiteljskih terasa”.

Miodrag Čučka je naglasio da Opština mora osloboditi ulaze u Stari grad od stolova i stolica ugostiteljskih terasa, ocjenjujući da se ponuđenim planskim rješenjem nastavlja sa improvizacijama koje traju 30 godina.

Davidović je kazao da će četiri metra širine na ulazima Starom gradu biti oslobođeni od ugostiteljskog mobilijara, te da će Komunalna policija to ovoga ljeta strogo kontrolisati, kao i veličinu svake terase.

Za predsjednika Savjeta MZ ”Stari grad” Slobodana Boba Mitrovića ovim planom je aminovano  vašarište , te da je pješačka zona ”žrtvovana zarad džinovskog kafanskog dvorišta”. On je naglasio da se ovakvim planom stvaraju uslovi da grad ne može živjeti normalno, i da mu trebaju specijalne mjere.

Za ugostitelja Aleksandra Jovanovića ovakav plan je korak naprijed. On je ohrabrio novu gradsku upravu u svojim namjerama, jer je dosadašnje stanje bilo neizdrživo. I predstavnik Opštine, mještanin Staroga grada Đorđe Zenović je kazao da je smiješno što sada novu gradsku vlast optužuju za pravno nasilje, a godinama unazad su svi aminovali anarhiju koja je vladala u Starom gradu. On je kazao da je lokalna uprava ovim napravila korak ka sređivanju stanja i nemoguće je da se odmah riješe svi oni problemi, koji su se decenijama gomilali.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com