Početna » ŽIVOT + » Ljubav i sex » DA LI STE ZNALI? Evo kako se vaše tijelo mijenja kada ste zaljubljeni

DA LI STE ZNALI? Evo kako se vaše tijelo mijenja kada ste zaljubljeni

Poznato je kako zaljubljen čovjek zrači zadovoljstvom i srećom, ali manje su poznate skrivene promjene koje se događaju u našem tijelu.

Zaljubljenost naime ne aktivira samo “leptiriće” u stomaku, već ona djeluje bolje od tabletica na bolove, čini hranu slađom i usporava otkucaje srca. Otkrivamo devet fascinantnih promjena u tijelu aktiviranih zaljubljenošću.

1. Mozak mijenja aktivnosti u djeliću sekunde

Ljubav na prvi pogled nam najčešće zvuči kao kliše ili dobro izbrendiran naslov holivudske romantične komedije, ali u prilog vjerodostojnosti prvog od koraka zaljubljivanja ide najnovije istraživanje. Naime ljubav aktivira čak 12 područja u mozgu, a ishod je osjećaj zaljubljenosti već u petini sekunde.

2. Srce usporava ritam

Zaljubljenost utiče na nivo hormona, čime se snižava krvni pritisak i smanjuje broj otkucaja srca.

3. Gubimo san

Rezultati istraživanja pokazali su da čovjek u periodu zaljubljenosti gubi oko jedan sat spavanja. Razlog tome je razmišljanje o voljenoj osobi koje nas održava budnima.

4. Bolovi u tijelu popuštaju

Ljubav u mozgu aktivira iste receptore na koje djeluju ljekovi protiv bolova.

5. Postajemo senilni

Tokom zaljubljenosti u mozgu dolazi do oslobađanja oksitocina – ljubavnog hormona, koji blokira pamćenje. Rezultat je osjećaj odsutnosti i zaboravnost.

6. Aktivira se ljubomora

Situacije u kojima ne možete da se kontrolišete kada voljenu osobu vidite u razgovoru s drugom/drugim prve su naznake prave zaljubljenosti. Naime dokazano je kako ljubav utiče na naš osjećaj zaštite voljene osobe, ili drugim riječima ona aktivira ljubomoru.

7. Hrana postaje slađa

Tokom istraživanja u kojem su učestvovali zaljubljeni studenti zadatak im je bio da probaju različite namirnice i ocijene njihov ukus. Rezultati su bili neočekivani, naime svi su se složili kako hrana i piće koje su jeli ima sladak ukus.

8. Gubimo koncentraciju

Nesvjesno razmišljanje o partneru narušava naše poslovne vještine. Naime jedno istraživanje je pokazalo kako smo tokom zaljubljenosti slabo fokusirani za obavljanje zadataka.

9. Glas postaje viši i tanji

Kada komunicira s muškarcem prema kojem gaji ljubavna osjećanja, ženin glas poprima višu frenkvenciju i postaje tanak.

Check Also

HAOS NA SUĐENJU: “Nemam ja IQ 20, pa da mi se isto pitanje postavlja na različite načine, neću više odgovarati ni na jedno pitanje!”

Kum Pančevca likvidiranog u Budvi doveden u sud iz zatvora s bukagijama na nogama, ali ...

KAKVA SREĆNICA! Kupila dijamantski prsten na buvljaku za samo 12 eura!

Dijamantski prsten, koji je kupljen za samo 10 eura današnje vrijednosti na buvljaku prije 30 ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *