DF ODUSTAO OD REFERENDUMA ZA NATO - Volim Podgoricu

DF ODUSTAO OD REFERENDUMA ZA NATO

Demokratski front je iz finansijskih razologa odustao od ideje sprovođenja alternativnog referenduma o ulasku Crne Gore u NATO, jer nijedan politički subjekt nije htio da im se pridruži u organizovanju glasanja, saopštio je za „Dan” Slaven Radunović, funkcioner Nove srpske demokratije i DF-a.

“Demokratski front nije u finansijskoj mogućnosti da sam organizuje alternativni referendum o pitanju ulaska Crne Gore u NATO. Po našoj računici, za njegovo organizovanje i uspješno sprovođenje potrebno je između 800.000 i 1,2 miliona eura. Nijedna druga stranka nije pokazala spremnost da pomogne DF-u u organizaciji alternativnog referenduma. Kako je DF pod najvećim mogućim pritiskom od države po svim pitanjima, uključujući i uskraćivanje finansijskih sredstava iz budžeta koja smo zaradili na izborima, nijesmo u mogućnosti da organizujemo alternativni referendum”,  istakao je Radunović.

Dodao je da DF nije uspio da animira kolege iz ostalih političkih subjekata koji se zalažu da se pitanje ulaska Crne Gore u NATO riješi na referendumu, čak ni da razgovaraju na temu organizovanja alternativnog izjašnjavanja građana.

“Ovo su razlozi zbog kojih, i pored najbolje volje, nijesmo uspjeli da organizujemo alternativni referendum o pitanju ulaska Crne Gore u NATO. Podsjećam, kad smo pomenuli organizovanje alternativnog referenduma kao mogućnost, nijesmo mogli ni da zamislimo da će se prvi put od kada postoji višestranački sistem u Crnoj Gori desiti da država jednoj, uz to i najjačoj opozicionoj političkoj organizaciji onemogući da dođe do novca koji je zaradila rezultatom na parlamentarnim izborima”, podvukao je funkcioner DF-a.

Iz Fronta su o organizovanju alternativnog referenduma o pitanju ulaska Crne Gore u NATO prvi put govorili u februaru ove godine. Taj plan su saopštili lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević, tokom susreta u Moskvi sa zamjenikom šefa ruske diplomatije Aleksejem Meškovom.

Istakli su, kako je tada saopšteno, da organizovanje alternativnog referenduma planiraju kako bi se izbjegla mogućnost falsifikovanja narodne volje donošenjem odluke o ulasku u NATO u Skupštini Crne Gore.

Iz DPS-a su na ovakvu najavu reagovali ocjenom da bi organizovanje alternativnog referenduma bilo neustavno.

Radunović pojašnjava da je DF želio građanima da ponudi alternativni referendum o ulasku Crne Gore u NATO u situaciji kada država nije spremna da im omogući da se izjasne o ovako važnom pitanju.

“Još jednom izražavam žaljenje što druge političke partije u Crnoj Gori koje se formalno zalažu za referendum nijesu spremne za bilo kakvu akciju koja bi bila protumačena kao pritisak na vlast da do njega i dođe. Nije dovoljno biti samo deklarativno za referendum o ulasku Crne Gore u NATO. Mora se podnijeti i neka žrtva”, zaključio je Radunović.

Demonstracije zadnja šansa za pritisak

Po riječima Slavena Radunovila, protest koji će DF organizovati na Cetinju na dan održavanja sjednice Slupštine na kojoj će se odlučivati o ulasku Crne Gore u NATO biće poslednja prilika da se izvrši pritisak na vlast.

“To je posljednja prilika da svi koji su se do sada nećkali dođu ispred zgrade Skupštine prijestonice Cetinje sa članstvom i sa nezadovoljnim narodom. Da probamo da izvršimo konačni pritisak na odnarođene poslanike koji su u službi režima i jedne porodice, umjesto da rade u interesu građana. Mi nikoga nećemo pozivati nikakvim posebnim pismima. Pozvao ih je nedemokratskim potezom režim Mila Đukanovića. Pozivaju ih žrtve iz Murina, oboljeli od karcinoma zbog NATO bombardovanja osiromašenim uranijumom. Ako im to nije dovoljno, neće im biti bitan sigurno ni poziv DF-a da bi donijeli odluku da dođu na protest”, naglasio je on.

Skupštinska rasprava o ulasnu Crne Gore u NATO zakazana je za 28. april na Cetinju.

(DAN)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com