NAKNADE SE (NE)UKIDAJU - Volim Podgoricu

NAKNADE SE (NE)UKIDAJU

Odluka Ustavnog suda o ukidanju naknada za majke, prema kojoj Vlada treba u roku od tri mjeseca da donese novi zakon i definiše pravni status dosadašnjih korisnica ovog primanja, izazvala je različita tumačenja stručnjaka, zbunila javnost i za sada nema zvaničnog odgovora da li će ovo primanje biti ukinuto i ženama koje su ostvarile to pravo ili će novim zakonom one ostati privilegovane.

Ustavni sud još nije objavio obrazloženje svoje odluke, a oči javnosti su uprte u resorno ministarstvo – rada i socijalnog staranja koje bi trebalo da razjasni nastalu situaciju i saopšti kako će da riješe pravni status 22.000 žena koje su stekle pravo na naknadu. Ovaj resor se, međutim, juče nije oglašavao, a prema našim saznanjima, radna grupa koja je nedavno formirana, radi na rješenjima koja će biti sadržana u novom zakonskom tekstu.

Nema naknada

Za profesoricu na Pravnom fakultetu doc. dr Vesnu Simović-Zvicer nema dileme – odluka Ustavnog suda o ukidanju znači da se ubuduće obustavlja isplata naknada za majke. Ona pojašnjava da je u odluci rečeno da su odredbe koje se tiču naknada suprotne Ustavu, kao i da je zakon u vrijeme važenja tih odredbi bio u tom dijelu suprotan Ustavu.

– To bih dovela u vezu sa članom 66. Zakona o Ustavnom sudu u kom se kaže da pojedinačni akti kojima je utvređno pravo po osnovu odredbi koje su bile suprotne Ustavu se neće primjenjivati, odnosno ukoliko je u međuvremenu počela njihova primjena da će se one obustaviti. Ako dovodimo u vezu ovo što piše u odluci suda značilo bi i da se naknade dalje ne isplaćuju – kategorična je ona.

Simović-Zvicer ističe da Vlada mora poštovati odluku suda i da ćemo tek vidjeti na koji način će to da učini, ali konačnu odluku, dodaje ona, donijeće poslanici.

– Vlada će pripremiti tekst zakona koji će da ide prema Skupštini koja će da glasa ili da ne glasa za taj zakon – rekla je ona.

Propust?

Odluku Ustavnog suda advokat Siniša Gazivoda, međutim, drugačije tumači. Pravo koje su majke do sada ostvarile pojedinačnim rješenjima, prema njegovim riječima, mogao bi da ukine jedino Ustavni sud, jer po Zakonu o Ustavnom sudu nadležan je da kad ukine neki opšti akt naredi i obustavu izvršenja pojedinačnih rješenja donijetih na osnovu toga akta.

Gazivoda smatra da se sada došlo u apsurdnu situaciju, jer su žene dobile nova rješenja za naknadu na osnovu nedavnih izmijena Zakona kojim su im umanjena primanja, a čije odredbe su, tvrdi on, ostale na snazi – Ustavni sud sada ne bi mogao ni po tom osnovu da im ukine to pravo – smatra naš sagovornik. Gazivoda kao bitno ističe da su odlukom suda ukinuti članovi 54a i 54b kojima su definisane naknade iz Zakona koji je usvojen 2015. godine, ali da su izmjenama i dopunama ovog Zakona, krajem prošle godine, promijenjeni stav 1 člana 54a i stav 1 člana 54 b na način što su rekli da žena koja rodi troje ili više djece ima pravo na mjesečno 264 eura, odnosno 144 eura.

Gazivoda ističe da je situacija toliko zapetljana da je pitanje ko će je i kako raspetljati. Tvrdi da ako ukinu pravo na naknadu ijednoj majci koja ga je do sada ostvarila biće povrijeđeno Evropsko konvencijsko pravo, odnosno pravo na imovinu. – Ako ga ne vrate naši sudovi vratiće ga ovi u Strazburu – uvjeren je on.

(Pobjeda)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com