Kad Nikšićani osvoje albanske rijeke - Volim Podgoricu

Kad Nikšićani osvoje albanske rijeke

Članovi neformalne organizacije “Nature Lovers” iz Nikšića Miljko Bulajić i Velizar Radojičić ovih dana, u društvu ljubitelja prirode i ekstremnih sportova iz Austrije, ‘’krstarili’’ su divljim rijekama susjedne Albanije, piše portal Onogošt.me.

„Albanija je Indija Evrope, zemlja puna raznolikosti, tradicije, starih zakona i iznanađenja. Nakon Vjose koju smo veslali na novogodišnjoj ekspediciji, ova akcija nam je upotpunila i dočarala Albaniju na pravi način“, ukratko opisuje Bulajić ono što je imao priliku da vidi i sazna tokom nedavne posjete.

Ekspediciju, koja je krenula iz Nikšića, u nedirnutu prirodu Albanije činili su Austrijanci Horst, Peter, Patrik, Andi, Basti i Falki, Bulajić i Radojičić, koji se pobrinuo za logistiku.

„Plan je bio da se ostanemo osam dana i što više veslamo i upoznamo prirodu Albanije. Prvog dana zaputili smo se iz Nikšića ka selu Tamare kroz koje protiče rijeka Cijevna (Cem). Nakon dva sata stigli smo na rijeku i puni entuzijazma krenuli na veslanje. Ova rijeka i sekcija koju smo veslali ima težinu 3 sa veoma lijepim, tehnički zahtjevnim brzacima“, naveo je Bulajić o prvoj kajakaškoj turi u dužini od 12 kilometara sa oko 20 brzaka, a koju su prešli prešli za dva sata veslanja.

Sljedećeg dana nikšićko-austrijska grupa zaputila se u nacionalni park Theth i rijeku Shalli.

„Moram priznati da je jedna od najljepših divljih rijeka na kojima smo bili. Na njoj smo proveli dva dana. Prvog dana smo veslali gornju sekciju rijeke, koja protiče kroz selo. Rijeka je jako zahtjevna i opasna u tom dijelu. Nijesmo uspjeli sve da preveslamo jer su neka mjesta bila nemoguća za prolaz pa smo morali i da prenosimo kajake“, priča dalje on o jedinstvenom iskustvu za sve članove osmočlanog tima.

Bili su, kako kaže, vjerovatno među prvima, a možda i prvi koji su tu planinsku rijeku ‘’posjetili’’ kajakom.

Tokom dana odmora nije bilo, pa su večeri bile rezervisane za odmor uz gitaru i logorsku vatru, prije nego što ih je zacrtana maršruta jutrom odvela u selo Breg Lumi.

„Odatle smo krenuli u drugu sekciju rijeke Shalla dužine od nekih 19 kilometara i završili na jezeru Koman odakle nas je taxi brod prevezao do dogovorenog mjesta na jezeru gdje smo proveli noć“, opisuje dalje put duž kojeg su, kako ističe, vrijeme provodili sa lokalnim stanovništvom, probali domaće proizvode i vino uz prijatan razgovor sa domaćinima.

Iz Breg Lumija stigli su do Valbone, nacinalnog parka koji je poznat kao Albanski Alpi, a koji pripada Prokletijskom masivu, gdje su ostali naredna četiri dana. Planinske rijeke u tom dijelu Albanije prava su atrakcija za ljubitelje adrenalina.

„Veslali smo tri različite sekcije klase 3 – 5 i sreli dosta kajakaša iz cijele Evrope, stekli nova prijateljstva“, ističe Bulajić sumirajući utiske po povratku uvjeren da će njihovo iskustvo biti inspiracija za druge da posjete predjele Albanije i dožive, kako je rekao, nezaboravne trenutke.

(Onogost.me)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com