Miris patišpanja na podgoričkim ulicama: I prolaznici probali tradicionalni kolač - Volim Podgoricu

Miris patišpanja na podgoričkim ulicama: I prolaznici probali tradicionalni kolač

Direktorica TOP-a Tatjana Dmitrović kazala je da manifestacija, koja se organizuje drugu godinu zaredom, može doprinijeti turističkoj ponudi glavnog grada

Podgoričani i posjetioci Glavnog grada uživali su u ukusima tradicionalnog kolača – patišpanja, kojeg su, u sklopu manifestacije “Dan patišpanja”, dijelile mlade Podgoričanke u crnogorskim nošnjama.

Kolače, koji su nekada bili neizostavni na trpezama naših baba su, uz zvuke starogradske muzike, među prvima probali prolaznici u Bokeškoj i  Njegoševoj ulici i Capital Plaza centru.

Direktorica Turističke organizacije Glavnog grada (TOP) Tatjana Dmitrović je kazala da  manifestacija, koja se organizuje drugu godinu zaredom, može doprinijeti turističkoj ponudi glavnog grada.

“Ovaj dan uveseljava i sugrađane i goste, koje imamo sa juga i sjevera Crne Gore. Sa nama su danas i predstavnici diplomatskog kora. Sigurno da to sve čini da se, kroz jedan segment gastro ponude, upotpuni turistička ponuda grada i regiona”, kazala je Dmitrović.

FOTO: Filip Roganović

Za patišpanj su se, kako je objasnila, odlučili, jer nijesu samo pršuta, sir, kačamak i cicvara tradicionalni specijaliteti, već i kolač koji je vjekovima imao mjesto na našim trpezama.

“Tradicionalan kolač je samo  jedan segment naše turističke gastro ponude, koji će sigurno svima prijati, da probaju i da ne zaborave ono što su naše babe nekada stavljale na trpeze kao najljepšu poslasticu”, kazala je Dmitrović

FOTO: Filip Roganović

Članica Folklornog ansambla KIC-a  “Budo Tomović”, Jovana Miranović, koja je u crnogorskoj nošnji prolaznicima u Bokeškoj ulici dijelila patišpanj, kazala je da su građani veoma zadovoljni i da su rado probali tradicionalan kolač.

“Danas smo angažovani da sarađujemo sa građanima, dijelimo patišpanj i budemo dio ove manifestacije”, kazala je Miranović, kojoj su društvo pravile i druge članice ansambla.

FOTO: Filip Roganović

Manifestaciju “Dan patišpanja”, je radi očuvanja tradicije kroz prezentaciju lokalnih proizvoda,organizovala Turistička organizacija Glavnog grada. Događaj su  podržali podgorički ugostitelji: hoteli Hemera i CentreVille, Culture Club Tarantino, Štrudla Restobar, Klub kulture Soba, Elit Lounge bar, Hard Rock Cafe, The Capital Plaza, Bonella Green Bazaar i radionica kolača MFC.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com