Ušla u Ginisovu knjigu rekorda: U Ohridu napravljena džinovska šopska salata - Volim Podgoricu

Ušla u Ginisovu knjigu rekorda: U Ohridu napravljena džinovska šopska salata

Nekoliko kuvara i učenika Ugostiteljske škole “Vančo Pitoshevski” iz makedonskog grada Ohrida ušli su u Ginisovu knjigu rekorda nakon što su napravili šopsku salatu od 202 kilograma i 86 grama.

Inicijativu za pravljenje ogromne šopske salate u makedonskom gradu pokrenulo je nekoliko kuvara sa učenicima ugostiteljske škole, a u tome ih je podržala i Opština Ohrid. Istakli su kako su za šopsku salatu korišćeni isključivo makedonski proizvodi.

“Korišteni su samo makedonski proizvodi i pravili smo je prema svjetskim standardima. Koristili smo 80 kilograma krastavaca, 80 kilograma paradajza, 40 kilograma sira, 20 kilograma luka i 10 kilograma paprika”, kazao je glavni kuvar Dimitar Arnaudovski.

Profesor na Fakultetu za turizam i ugostiteljstvo Univerziteta “Sv. Kliment Ohridski” Branko Nikolovski istakao je kako je ovo velika prilika za međunaronu promociju grada i njegovih specijaliteta.

“Ovaj događaj je od velike važnosti za Ohrid, ali i šire, s obzirom na to da grad predstavljamo u jednom drugačijem svijetlu”, kazao je Nikolovski.

Nakon što je salata napravljena, izmjerena je na posebnoj vagi, i potvrđena je njena težina od 202 kilograma i 86 grama, što je bilo dovoljno za Ginisov rekord.

Inače, salata je donirana Crvenom krstu u Ohridu koji će je iskoristiti u dobrotvorne svrhe.

Šopska salata je tradicionalna bugarska salata, porijeklom iz okoline Sofije. Nacionalna je verzija mješovite salate u čijoj osnovi se nalazi paradajz, paprika i krastavac, a pravi se i u drugim zemljama oko Crnog mora: choriatiki u Grčkoj, pastirska salata (coban salatasi) u Turskoj, ili (sheki salati) u Azerbejdžanu, Gruziji, Rusiji.

Naziv dolazi od imena bugarskog plemena Šopi (шопи) koji žive u blizini Sofije, iz koje je nastao pridjev šopska. Glavni sastojci salate su paradajz, krastavci, sirova ili pečena paprika, luk, peršun, so, sok od limuna ili sirće, ulje i slani sir.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com