PODGORICA: Počinje adaptacija zgrade budućeg Zdravstvenog centra bezbjednosnih snaga - Volim Podgoricu

PODGORICA: Počinje adaptacija zgrade budućeg Zdravstvenog centra bezbjednosnih snaga

Ministarstvo odbrane uskoro počinje adaptaciju zgrade budućeg Zdravstvenog centra bezbjednosnih snaga u ulici Vaka Đurovića, u centru Podgorice. Adaptacija, za koju je planirano ulaganje od 147 hiljada eura, podrazumijeva zamjenu kompletne spoljašnje i dijela unutrašnje stolarije, kao i ugradnju novih medicinskih podova u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

“To će značajno unaprijediti uslove rada oko 50 medicinskih radnika, ljekara i srednjeg medicinskog osoblja iz Voda sanitetske zaštite i Zdravstvenog centra MUP-a, ali i pripadnika Vojske Crne Gore i Policije koji u njemu ostvaruju primarnu i neke vidove specifične zdravstvene zaštite.

Riječ je o zgradi u kojoj je do prije nekoliko godina bio Vojno-medicinski centar, potom Vod sanitetske zaštite, iz kojeg će, objedinjavanjem i dopunom potrebnog medicinskog kadra, sa useljenim Zdravstvenim centrom MUP-a, biti formiran Zdravstveni centar bezbjednosnih snaga Crne Gore”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Dva ministarstva, odbrane i unutrašnjih poslova, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, a prema odluci Vlade Crne Gore, u procesu su objedinjavanja svojih zdravstvenih kapaciteta u cilju unapređenja zdravstvene zaštite pripadnika bezbjednosnih snaga, Vojske i policije.

“To podrazumijeva razvoj kadrovskih i materijalno-tehničkih mogućnosti, a posebno formiranje specijalističkih kabineta za obavljanje sistematskih i drugih specifičnih pregleda vojnih lica i policijskih službenika.

U cilju unapređenja kadrovskih potencijala, u toku je prijem dva ljekara, doktora medicine i jednog stomatologa. Naručena je i uskoro će stići medicinska oprema za stomatološku, očnu, ORL i ordinaciju za internu medicinu, u vrijednosti 60 hiljada eura”, kazali su iz Ministarstva.

Za novi Zdravstveni centar bezbjednosnih snaga Crne Gore još prošle godine je obezbijeđen i stavljen u funkciju novi softver za elektronsku medicinu kojim su zdravstvene jedinice Vojske Crne Gore i policije uvezani u crnogorski sistem zdravstvene zaštite i dobili status izabranog doktora.

“Za implementaciju ovog softvera bilo je neophodno nabaviti i modernu tehničku podršku. Ministarstvo odbrane je svojim zdravstvenim jedinicama obezbijedilo 50 računara sa pratećom opremom. Pripadnici VCG su u skladu sa projektnom dokumentacijom izgradili kompletnu LAN mrežu, u vrijednosti radova oko 50 hiljada eura”, saopšteno je.

U toku su pripreme za realizaciju sistematskih pregleda zaposlenih u Vojci Crne Gore, a formiranje Vojno-ljekarske komisije je u završnoj fazi.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com