U HERCEG NOVOM MORAJU RADITI NOVLJANI - Volim Podgoricu

U HERCEG NOVOM MORAJU RADITI NOVLJANI

  

 

– Stanje u privredi Herceg Novog je alarmantno, ta situacija nije od juče i direktno pogađa svakog građanina ovog grada. Novski privrednici, koji bi trebali biti lokomotiva razvoja grada, su prepušteni sami sebi i na marginama su svih poslova, a nema ih mnogo, koje realizuju opština ili republika na teritoriji Novoga. Novi je u svakom smislu dotakao dno, i to je ključni razlog zbog kojeg je, po prvi put, osnovano Udruženje privrednika Herceg Novog, kaže se u saopštenju Građanske Liste za Herceg Novi-Mišo Škobalj

Ovo je na konferenciji za štampu rekao Darko Šiljegović, vlasnik preduzeća „Delta niskogradnja“ i predsjednik Udruženja kojem se, kako je naglasio, sa svega nekoliko dana pridružilo 50 uglednih preduzetnika koji zajedno zapošljavaju oko 1.000 ljudi.

Šiljegović je naglasio da je cilj Udruženja da ujedini sve privrednike Herceg Novog i da zajedničkim snagama krenu u obnavljanje propale novske privrede.

-Poslove na teritoriji Novoga moraju raditi privrednici iz Novoga, jer imamo ljudske i tehničke kapacitete. Trenutno se u Novome realizuju dvije milionske investicije, Porto Novi i Lazaret, a nijedan novski privrednik ne učestvuje u tome. To mora da se prmijeni i promijeniće se. U toku je osnivanje kancelarije koja će biti na raspolaganju privrednicima i građanima, za svaku pomoć i podršku, kazao je Šiljegović.

Dušan Sučević, vlasnik preduzeća „Pajo“ poručio je, ispred udruženja brodara Herceg Novog Kastel Novi nijedan privrednik u Novome, pa ni brodari, ne mogu da žive od sezone koja traje 30 dana.

-Sezona se mora produžiti makar od maja do oktobra. Hoteli su rak rana Herceg Novog, autobuska stanica je ruglo, i sve to zajedno utiče da nemamo turista a onda i da nemamo posla, kazao je Sučević. On je naglasio da je veliki problem novskih brodara to što nema lukobrana u pristaništu.

-Čim dune jugo, mi kao zombiji u tri ujutro hodamo šetalištem u tri ujutro i stepimo hoće li nam potopiti brodove. Problem je i pristanište u  Žanjicama, i mislim da je vrijeme da novski brodari pokrenu ta pitanja jer smo važan segment turističke ponude Herceg Novog, kazao je Sučević.

Zdravko Mišeljić, vlasnik preduzeća NO- MI, rekao je da njegovo preduzeće zapošljava 80 radnika i da trenutno ima potrebu za još deset.

-Lično sam kao relativno veliki preduzetik za novske uslove doživio od političkih moćnika bivših vlasti da mi izdaju dozvolu za poslovni objekat u Sutorini, ja ga sagradim a oni mu onda ponište dozvolu i sruše objekat u kojem bi, da je bilo sreće, radilo 10 ljudi. To je samo jedan primjer kako radi vlast u Novome a takav odnos prema gradu i ljudima koji pošteno zarađuju svpoj hljeb je razlog što se bježi iz ovoga grada, kazao je Mišeljić.

-.Od političkih moćnika, bivših vlasti sam kao uspješan privrednik doživio da mi grad izda dozvolu za posebni poslovi objekat, da ga ja sagradim. Oni u tome momentu ponište dozvolu i sruše ga. Zbog ovakvih stvari drago mi je da ova lista građana nije politički obojena.

Čedomir Ostojić, vlasnik auto servisa „Kontinetal“ naglasio je problem nedostatka sturčnog kadra.

-U Školskom centru treba osnovati makar jedno odjeljenje zanatlija, za kojima postoji potreba ne samo u mome poslu. Ta djeca bi imala dobru praksu i što je najvažnije posao odmah po završenoj školi, kazao je Ostojić, zakljuili su iz ove Građanske liste.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com