HUMANOST PODGORIČKIH OSNOVACA: Sakupili 1.238 eura za drugare - Volim Podgoricu

HUMANOST PODGORIČKIH OSNOVACA: Sakupili 1.238 eura za drugare

Učenici podgoričke Osnovne škole “Dr Dragiša Ivanović” sa roditeljima su na humanitarnom bazaru i doručku, održanom prethodne subote, sakupili 1.238 eura za sedmočlanu porodicu, koja živi u jako teškim uslovima, a čija djeca su učenici škole, pišu Dnevne novine.

Na dvadesetak štandova učenici su izlagali knjige, raznorazne rukotvorine, ali i voće, povrće, kolače, krofnice, a posjetioci su mogli priložiti koliko su u mogućnosti, bez unaprijed određenih cijena.

Predsjednica Savjeta roditelja OŠ “Dr Dragiša Ivanović” Ivana Pajković-Jurišević iskazala je veliko zadovoljstvo, kako zbog same svote sakupljenog novca, tako i zbog saradnje učenika, roditelja i nastavnika povodom ove humanitarne akcije.

“Iako smo imali jako malo vremena za organizaciju ovog prvog proljećnog bazara, sakupili smo 1238.5 eura. Hvala roditeljima koji su učestvovali, upravi škole i svim nastavnicima na uloženom trudu i želji da svoj slobodan dan posvete nečemu ovako lijepom i humanom”, navela je Pajković Jurišević.

Ona je dodala da se njena desetogodišnja kćerka odrekla proslave rođendana u igraonici, i time donirala 150 eura ugroženoj porodici.

Naime, radi se o porodici u kojoj majka vodi brigu o šestoro djece, a koja prima svega 180 eura socijalne pomoći.

Učiteljica Marijana Peković podržavala je učenike tokom izlaganja i prodaje na jednom od štandova. Ona navodi da ovakav vid akcija već dugo postoji u školi, a da su prihodi namijenjeni uvijek porodicama koje su prepoznate kao one kojima je potrebna pomoć.

“To nije nešto što se uči za jedan dan, to je čitav jedan proces. O tome se razgovara i u kući, a ne samo u školi. Kako je škola i vaspitna i obrazovna ustanova, vaspitavamo ih u tom duhu da jedni drugima pomažemo, i lijepa je riječ dovoljna a tek materijalna pomoć. Smatram da djeca najbolje mogu da prepoznaju kad neko ima ili nema, jer su oni direktno upućeni jedni na druge. Prosto primijete i osjete kad neko ima manje mogućnosti od njih”, istakla je Peković.

Naše malo nekom je mnogo

Učenica osmog razreda Anastasija Mojašević navela je da je cilj akcije bio sakupljanje novca porodici čiji članovi uče u školi “Dr Dragiša Ivanović”, i da su se svi rado odazvali akciji, što je raduje.

“Ako nam se sada usadi taj osjećaj empatije, saosjećanja, biće zauvijek prisutan”, kazala je Anastasija.
Učenica Anđela Šekularac i bivša učenica škole, sada srednjoškolka Dara Pavićević, uživaju u ovakvom vidu akcije, dodajući da je njihovo malo nekome mnogo.

“Međutim, mi sami ne možemo postići mnogo, ovako udruženi možemo dosta. Ali ovom prilikom pozivamo i one koji sami mogu doprinijeti, one koji imaju da izdvoje i pomognu”, naglašavaju one.

Učenica Gimnazije “Slobodan Škerović” Teodora Brnović odazvala se akciji i iako nije bila učenice škole na Zlatici, ističe da je oduševljena akcijom i samom promocijom.

“Takođe, oduševila me sama velikodušnost sve ove djece i njihovih roditelja, kao i nastavnika. Proizvodi su bili izuzetno kreativni, atmosfera lijepa i prijatna. Ponosna sam što vidim da su moji vršnjaci spremni da pomognu drugarima”, navodi Teodora.

Kako je Pajković-Jurišević ranije kazala Dnevnim novinama, porodica nema kupatalo u kući, a često nemaju šta da pojedu ujutru.

Inicijator humanitarnog bazara je Savjet roditelja te škole, koji će i u budućnosti organizovati slične događaje.

(Dnevne novine)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com