Premijerski sat: Kako pomoći siromašnom sjeveru - Volim Podgoricu

Premijerski sat: Kako pomoći siromašnom sjeveru

Nerazvijenost sjevera Crne Gore, obrazovne i ekonomske reforme teme su o kojima će Duško Marković u srijedu govoriti u okviru premijerskog sata.

Ukazujući da se sve više ljudi napušta sjever Crne Gore, poslanik Socijaldemokrata Vujica Lazović pitaće premijera šta sve radi da bi to promijenio.

“U tom regionu živi 25 odsto stanovnika Crne Gore, ali i 30,1 odsto svih siromašnih. S tim u vezi izražena je i unutrašnja migracija stanovništva, koju u potrazi za poslom odlaze u Glavni grad ili na jug zemlje, a neprijetko je prisutna i migracija van granica Crne Gore. Sve su ovo indikatori koji upućuju na neravnomjeran regionalni razvoj, bez kojeg nema ekonomskog prosperiteta Crne Gore,” stoji u obrazloženju pitanja.

Potpredsjednika Skupštine Gencija Nimanbegua zanima šta premijer očekuje od predloženih reformi obrazovanja, kada će one biti implementirane i koje će imati benefite po učenike i studente  posebnim akcentom na obrazovanje na albanskom jeziku.

“Fond za kvalitet i talente i besplatne studije je nešto što najviše interesuje mlade ljude, kao i novi modeli studiranja,” stoji u obrazloženju.

Drugog potpredsjednika Branimira Gvozdenovića (DPS) zanima kako napreduje sprovođenje mjera iz Programa ekonomskih reformi Vlade i koji su njihovi očekivani efekti.

“Za očekivati je da će sprovođenje reformskih mjera iz ovih programskih dokumenata uticati na unapređenje pozicije Crne Gore na međunarodnim listama konkurentnosti, tj. Stvaranju kvalitetnog okvira u kojem će crnogorski privrednici, odnosno domaći i strani investitori doprinijeti stvaranju nove vrijednosti”, konstatuje Gvozdenović.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com