Radonjić: Zbog morala i demokratije, Vujanović da podnese ostavku - Volim Podgoricu

Radonjić: Zbog morala i demokratije, Vujanović da podnese ostavku

Poslanik Demosa Goran Radonjić pozvao je predsjednika Crne Gore da podnese ostavku zbog, kako je naveo, “morala i demokratije.

Komentarišući izjavu Vujanovića da je prije četiri godine bio za referendum o ulasku u NATO, ali da je u međuvremenu promijenio mišljenje saopštio da to  predstavlja “prvorazredan politički skandal”.

“Obavijestio je, kao političar koji se obavezao da zastupa sve građane, ne samo one koji su glasali za njega, da je “promijenio mišljenje” i da neće ispuniti svoje glavno obećanje koje je ponavljao tokom kampanje, tj. rekao je da neće predložiti raspisivanje referenduma o članstvu u NATO. Kao razlog što se građanima suspenduje ustavno pravo naveo je bezbjednosni rizik. Očekivalo bi se, uzgred budi rečeno, da ne samo političari, pa i iz vladajućih stranaka, a posebno NVO aktivisti i analitičari, dignu glas u odbranu Ustava, i samih osnova demokratije. To se ne dešava, i to ne samo iz oportunističkih razloga, nego i zato što svi znaju da je Vujanović, od početka bavljenja politikom, samo marioneta koja i ne djeluje po svom mišljenju, nego po nalozima svog partijskog šefa”, saopštio je Radonjić.

Dodaje da je Vujanović zakletvu, “za treći mandat, što je takođe kuriozitet, položio 2013. godine u parlamentu koji je u pravom smislu bio krnji, bez kvoruma”.

“To je čovjek kome je, prilikom polaganja zakletve, bilo malo ono što se u zakletvi kaže, da garantuje “svojom čašću da će savjesno i odgovorno obavljati dužnost”, već je i Boga pozvao za svjedoka te zakletve. Političar koji ima imalo političke časti i odgovornosti morao bi da podnese ostavku nakon što se, navodno, predomislio o najvažnijem predizbornom obećanju. Moralnije bi bilo priznati da je obećanje od početka bilo obmanjivanje građana. Ovako, objašnjenje koje je dato javnosti predstavlja priznanje o sopstvenom lošem radu. Kada neko ko komanduje Vojskom i predsjedava Savjetom za odbranu i bezbjednost javno kaže da bi izjašnjavanje građana predstavljalo bezbjednosni rizik, kakvi su rezultati njegova tri mandata? Ako se prije skoro jedanaest godina mogao održati referendum o najvažnijem pitanju, u kakvom je stanju Crna Gora danas? Da li je ona kandidat za EU, lider i faktor stabilnosti u regionu, sigurno i prosperitetno mjesto za život, kako nam se stalno ponavlja, ili država u kojoj se zbog bezbjednosnih rizika ne smije organizovati izjašnjavanje građana? U svim državama koje predviđaju referendum, to je način da se, nakon debate, odluči o nekom pitanju, i da se, iznad svega, potvrdi demokratski karakter društva i očuva stabilnost. U kakvom je stanju naše društvo i naša demokratija?”, saopštio je Radonjić.

Dodaje da je Vujanovićevo obrazloženje “zlokobna najava o mogućem suspendovanju i drugih prava”.

“Ona predstavlja mogući uvod u otvorenu diktaturu. Ako se suspenduje pravo na referendum, kao jedno od najvažnijih ustavnih prava, po kome građanin neposredno ostvaruje svoju suverenost, onda je moguće suspendovati i sva druga prava. Onda bi bilo moguće i da neko pokuša da obrazloži i da izbori nisu potrebni, jer bi, navodno, i oni mogli donijeti bezbjednosni rizik, naročito imajući u vidu šta se sve deš avalo na dan izbora u oktobru prošle godine, i do danas. A suspenzija izbornog prava jeste upravo to, otvorena diktatura. Ne radi se, prema tome, samo o nedopustivom ponašanju nekog političara, ma koju poziciju on imao i kako god do nje došao, nego o ugrožavanju samih osnova društva i demokratskog fukcionisanja. Na ispitu je ne samo naša savjest, kao ljudskih bića, nego i suverenost građana, njihova sloboda”, zaključio je Radonjić.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com