Turizam: Crna Gora pala na 77. mjesto - Volim Podgoricu

Turizam: Crna Gora pala na 77. mjesto

Crna Gora se u novom izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) o konkurentnosti u oblasti putovanja i turizma nalazi na 77. poziciji od ukupno 136 rangiranih država.

Crna Gora, kojoj je turizam jedan od glavnih pokretača ekonomije, je u odnosu na prethodni izvještaj iz 2015. pogoršala poziciju za pet mjesta.

U ovogodišnjem izvještaju, pod nazivom  Otvaranje puta za održiviju i inkluzivnu budućnost, Crna Gora ima ukupno 3,68 bodova i nalazi se između Azerbejdžana koji je  na 71. mjestu i Trinidada i Tobaga na 73. poziciji.

Prema parametrima koji su uzeti u obzir, Crna Gora je najbolje rangirana po turističkom servisu (hotelske sobe, kvalitet turističke infrastrukture, prisustvo velikih rentakar kompanija, govorne mašine), gdje zauzima 28. poziciju.

Najgore rangirana je po kulturnim resursima i biznis putovanjima (broj mjesta svjetske kulturne baštine, velikih stadiona, sastanci međunarodnih asocijacija…)  gdje zauzima 132. mjesto.

Lošu poziciju ima i  po međunarodnoj otvorenosti (105) što podrazumijeva vizne zahtjeve, bilateralne sporazume u vazdušnom saobraćaju i broj važećih regionalnih trgovinskih sporazuma.

Od 12 država jugoistočne Evrope, Crna Gora zauzima sedmu poziciju. Konkurentnije od nje su Slovenija, Bugarska, Poljska, Mađarska, Slovačka i Rumunija. Iza Crne Gore su Makedonija, Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina i Moldavija.

Na prvom mjestu u ovogodišnjem izvještaju WEF-a je Španija, druga je Francuska, treća Njemačka, četvrti Japan, a peta Velika Britanija.

“U posljednjih nekoliko decenija putovanja i turizam  pokazali su se važnim pokretačima ekonomskog rasta, doprinoseći preko 10% globalnom BDP-u i  na turizam se odnosi jedno od deset radnih mjesta na planeti”, navedeno je u izvještaju.

Prema zvaničnim statističkim podacima, Crnu Goru je tokom 2016. godine posjetilo 1.813.817 turista što je 5,88 odsto više u odnosu na 2015. U izvještaju o radu Ministarstva održivog razvoja i turizma navodi se da je u 2016. ostvareno 11.250.005 noćenja ili 1,76 odsto više nego 2015. Procijenjeni prihodi od turizma u 2016. su oko 900 miliona eura.

Povećanje prometa ostvareno je sa stranih tržišta, gdje dominantno učešće u ostvarenim noćenjima, kao i prethodnih godina, ima Rusija   sa 27,3 odsto i Srbija sa 26,16 odsto,zatim  Bosna i Hercegovina sa 9,92 odsto, Ukrajina sa 4,43 odsto, Njemačka sa 2,68 odsto…

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com