Da li će Kosovo ubijediti Brisel da odlože razgraničenje sa CG? - Volim Podgoricu

Da li će Kosovo ubijediti Brisel da odlože razgraničenje sa CG?

Evropska komisija ne želi da komentariše potencijalne inicijative u vezi sa sprovođenjem uslova potrebnih za viznu liberalizaciju Kosova, iako je Komisija u potpunosti svjesna važnosti vizne liberalizacije za narod Kosova, kazala je za Radio Slobodna Evropa portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Maja Kocijančić.

Kosovski premijer Isa Mustafa od ponedjeljka se nalazi u Briselu kako bi pokušao da ubijedi evropske zvaničnike da se na dvije godine suspenduje uslov da Kosovo ratifikuje Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Prema premijerovom prijedlogu, u slučaju da Kosovo ne uspije da ratifikuje taj sporazum u roku od dvije godine, vizni režim bi ponovo stupio na snagu.

Kako je najavljeno iz Komisije, Mustafa danas treba da se sastane sa komesarom za migracije i unutrašnja pitanja Dimitrisom Avramopoulosom, sa kojim će razgovarati o viznoj liberalizaciji.

Kocijančić za RSE kaže da Komisija priznaje napore koje Kosovo čini kako bi ratifikovalo Sporazum o demarkaciji, ali ističe da je važno da se ovaj proces okonča kako bi Komisija dala zeleno svjetlo za dalji proces.

RSE

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com