DA LI STE ZNALI? Ovaj sastojak kriv za debljanje - Volim Podgoricu

DA LI STE ZNALI? Ovaj sastojak kriv za debljanje

Svi znamo da slana hrana izaziva žeđ, ali dugoročno takva prehrana vodi do smanjene konzumacije vode, tvrde naučnici. Dodatno, visok udio natrija u prehrani pojačava glad, pa se tako slana hrana može vezati uz prejedanje, dakle i debljanje.

Otkriće da slana ishrana zapravo smanjuje žeđ, a pojačava glad narušava stotinjak godina stara vjerovanja o ishrani.

Riječ je o dva odvojena istraživanja. Prvo su proveli američki i ruski naučnici na ruskim astronautima koji su sudjelovali u programu simuliranih letova. Pošto su proveli mjesece u kontrolisanim uslovima, predstavljaju idealne ispitanike za ovakvu vrstu istraživanja.

Je li himalajska so zaista zdravija od obične kuhinjske?

Naučnici su postepeno smanjivali njihov dnevni unos soli, sve dok s početnih 12 grama nisu došli na 6 grama soli dnevno. Očekivali su da će astronauti, posljedično, tada pili manje vode i rjeđe biti žedni. Međutim, dogodilo se potpuno suprotno.

Ispitanici su potvrdili i jači osjećaj gladi, pa je tako autor studije dr. med. Jens Titze zaključio: “Da smo im dali više hrane, sigurno bi se udebljali.”, prenosi Health. Studija na miševima potvrdila rezultate

Druga studija je provela eksperiment iste vrste, ali na miševima. Budući da im u ovoj studiji nisu ograničavali količinu dostupne hrane, miševi su se udebljali kada im je povećan unos soli, čime je još jednom potvrđena hipoteza o tome da visok udio soli u prehrani jača glad, a samim time i deblja.

So – začin života ili bijela smrt? Povećan unos soli utjecao je i na mišiće, tj na raspadanje proteina u mišićima. Njihovo raspadanje bilo je popraćeno povećanjem razine glukokortikoida, skupine kortikosteroida koja se veže uz razvoj dijabetesa, pretilosti, srčanih oboljenja i osteoporoze. Kratkoročno gledano, ako pojedeš šaku slanog kikirikija, bićeš žedna. Ono što ove studije istražuju je uticaj kontinuirane ishrane s visokim udjelom soli na organizam. Prema tome, u redu je pojesti nešto vrlo slano tu i tamo, ali vodi računa o tome da ti ne prijeđe u naviku. So možeš koristiti za ljepotu i zdravlje

24sata.hr

2 komentara

  1. Many thanks for creating the effort to talk about this, I feel strongly about this and enjoy learning a great deal more on this subject. If feasible, as you gain knowledge, would you mind updating your webpage with a great deal more info? It’s very useful for me.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com