Revolucionarno otkriće: Gusjenice koje jedu plastiku - Volim Podgoricu

Revolucionarno otkriće: Gusjenice koje jedu plastiku

Larve moljca za koje se znalo da jedu vosak u pčelinjim košnicama, takođe razgrađuju plastiku, pokazalo je novo istraživanje Univerziteta Kembridž.

Baš kao što vare vosak, eksperimentima su se uvjerili da ovi insekti razlažu i hemijske veze u plastici.

Godišnje se širom svijeta proizvede oko 80 miliona tona plastičnog polietilena, od kog se prave kese i pakovanja za hranu, ali su za njegovu razgradnju u prirodi potrebne stotine godina.

Međutim, gusjenice moljca (Galleria mellonella) mogu da izbuše rupu u plastičnoj kesi za manje od jednog sata, što naučnici vide kao polaznu tačku značajnog otkrića.

Dr Paolo Bombeli, biohemičar Kembridža, smatra da je to polazna tačka.

“Moramo da do detalja proučimo ovaj proces. Nadamo se da će to dovesti do rešenja za umanjenje problema plastičnog otpada”, smatra dr Paolo Bombeli sa Kembridža.

Revolucionarno otkriće su patentirali dr Bombeli i njegova koleginica Federika Bertoćini iz Španskog nacionalnog istraživačkog saveta.

Kao trenutni prioritet navode ubrzavanje procesa i izolovanje enzima koji stoje iza ovog prirodnog procesa, a kako nagađaju, moguće se da su za to zaslužni mikrobi koji žive u organizmu insekata.

“Ukoliko je to slučaj, svi se nadamo scenariju gdje ćemo u budućnosti enzime izolovati i proizvoditi ih u velikim količinama a potrebe razgradnje plastike”, navela je Bertoćini.

Istraživanje naučnika iz Španije i Engleske je objavljeno u časopisu “Current Biology”, međutim, nisu jedini koji se trenutno bave ovim problemom.

Iz kompanije BioSelekšn (BioCelecction) iz San Hozea u Kaliforniji se nadaju da će do 2020. godine bioinženjerski stvoriti biljku koja bi mogla da uništava plastični otpad. Vještački stvoreni organizmi bi, kako se nadaju, “gutali” plastični materijal prethodno podvrgnut hemijskoj obradi.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com