PODGORICA: Ukradeni ostroški krst i ikona - Volim Podgoricu

PODGORICA: Ukradeni ostroški krst i ikona

Ne­po­zna­ti po­či­ni­o­ci oskr­na­vi­li su i otu­đi­li ostro­ški krst i iko­nu Sve­tog Va­si­li­ja Ostro­škog Ču­do­tvor­ca, ko­ji su bi­li po­sta­vlje­ni ka­da je slu­že­na ve­čer­nja vas­kr­šnja slu­žba na mje­stu gdje je pred­vi­đe­na iz­grad­nja hra­ma na Ko­ni­ku, sa­op­šte­no je iz Cr­kve­ne op­šti­ne Pod­go­ri­ca. Sma­tra­ju da iza ta­kvog dje­la sto­je lič­ni in­te­re­si po­je­di­na­ca.
– U no­ći iz­me­đu 24. i 25. apri­la ne­po­zna­ti po­či­ni­o­ci su van­dal­ski oskr­na­vi­li i otu­đi­li ostro­ški krst i iko­nu Sve­tog Va­si­li­ja Ostro­škog Ču­do­tvor­ca ko­ji su bi­li mo­li­tve­no po­sta­vlje­ni 23. apri­la, ka­da je slu­že­na sve­ča­na vas­kr­šnja slu­žba na mje­stu gdje je pla­ni­ra­na grad­nja Cr­kve Sve­tog Va­si­li­ja Ostro­škog na Ko­ni­ku u Pod­go­ri­ci, ina­če i DUP-om pred­vi­đe­na lo­ka­ci­ja za vjer­ski obje­kat. Po­sta­vlja­njem kr­sta i iko­ne, ta­ko­đe, bi­lo je obilježeno mje­sto stra­da­nja ne­vi­nih lju­di, po­bi­je­nih bom­bar­do­va­njem 5. ma­ja 1944. go­di­ne. Po svjedočenju sta­rih sta­nov­ni­ka Ko­ni­ka, na mje­stu biv­še pi­ja­ce osam­de­se­tih go­di­na pro­šlog vi­je­ka pro­na­đe­ni su zem­ni osta­ci stra­dal­ni­ka, naj­vje­ro­vat­ni­je tu sa­hra­nje­nih u jed­noj od broj­nih ja­ma, na­sta­lih u Pod­go­ri­ci od kra­te­ra avi­on­skog bom­bar­do­va­nja. O sve­mu ovo­me ta­da je pi­sa­la i ti­to­grad­ska Tri­bi­na i ja­vljao Ra­dio Ti­to­grad. Za­to je po­sta­vlja­nje kr­sta na ovom mje­stu zna­či­lo i obi­lje­ža­va­nje sve­ti­nje ljud­skih gro­bo­va či­je ko­sti va­pi­ju da se iz­va­de iz ze­mlje, oka­de i sa­hra­ne do­sto­jan­stve­no uz mo­li­tvu – na­vo­di se u sa­op­šte­nju.
Do­da­ju da su si­gur­ni da ta­kvo dje­lo ne­ma ve­ze za vjer­skim raz­li­ka­ma.
– Bu­du­ći da je ve­li­ki broj na­še bra­će islam­ske i ri­mo­ka­to­lič­ke vje­ro­i­spo­vi­je­sti pot­pi­sao pe­ti­ci­ju i dao svoj pri­log za grad­nju Cr­kve Sve­tog Va­si­li­ja Ostro­škog, si­gur­ni smo da ovo ne­dje­lo ni­je in­spi­ri­sa­no vjer­skim raz­li­ka­ma, već da iza sve­ga sto­je lič­ni in­te­re­si po­je­di­na­ca. Za­to oni ko­ji ata­ku­ju na ovo mje­sto vo­đe­ni tr­go­vač­kim du­hom i lič­nim in­te­re­si­ma tre­ba da zna­ju da skr­na­vlje­njem kr­sta i iko­ne vri­je­đa­ju sve­ti­nju vje­re i sve­ti­nju ljud­skih gro­bo­va, a svi­ma je do­bro po­zna­to ka­ko pro­la­ze oni ko­ji se ogri­je­še o sve­ti­nju kr­sta, gro­ba i Sve­tog Va­si­li­ja Ostro­škog Ču­do­tvor­ca – po­ru­či­li su iz pod­go­rič­ke Cr­kve­ne op­šti­ne.

(Dan)

2 komentara

  1. I adore your website.. excellent colours & theme. Did an individual design this site oneself or maybe have you actually rely on someone else to do it for you personally? Plz answer while I!|m planning to design and style my very own blog site as well as want to learn where by u became this specific through. thanks

  2. Oh my goodness! an incredible post dude. Thank you Nonetheless I’m experiencing issue with ur rss . Do not know why Struggling to subscribe to it. Possibly there is anyone getting identical rss difficulty? Anybody who knows kindly respond. Thnkx

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com