SLOBODA MEDIJA: Crna Gora u regionu samo ispred Makedonije - Volim Podgoricu

SLOBODA MEDIJA: Crna Gora u regionu samo ispred Makedonije

Crna Gora je zadržala 106. mjesto u Izvještaju o slobodi medija Reportera bez granica (RSF), iako je tek nekoliko pozicija od crvene granice, koja simbolizuje zemlje u kojima novinari nijesu slobodni.

Od Crne Gore na lošijoj poziciji  (111.) je samo Makedonija. Slovenija je na 37. mjestu, BiH na 65., Srbija na 66., Hrvatska na 74., Albanija na 76., a Kosovo na 82. poziciji.

Iako je Crna Gora zadržala 106. mjesto, oduzeto joj je 0,86 bodova u odnosu na prethodnu godinu, pa ima ukupnu ocjenu 33,65 u 2016.

RSF je u obrazloženju navedi da su novinari često žrtve autocenzure jer su meta nasilčnih verbalnih I fizičkih napada.

“Sa druge strane, počinitelje štiti sistem”, navodi se u izvještaju RSF.

Podsjećaju da su u oktobru 2016., na dan parlamentarnih iozbora, na nekoliko sati blokirane aplikacije  WhatsApp i Viber.

“Mediji su podložni političkom i ekonomskom pritisku, a vlast često predstavlja kao neprijatelje novinare koji istražuju korupciju”, stoji u izvještaju.

RSF podsjeća na slučaj Jova Martinovića:”Uhapšen je zbog optužbi za šverc narkotika, a proveo je skoro 15 mjeseci u pritvoru. Suđenje je u toku. On negira optužbe, ističući da je jedini razlog za kontakt sa trgovcima drogom televizijski dokumentarac na kojem radi. Njegova oštra i neopravdana kazna jasno proizilazi iz njegovog rada kao istraživačkog novinara”.

RSF dodaje da je kleveta dekriminalizovana 2011. godine, ali da su I dalje veoma česte tužbe protiv nezavisnih novinara i medija.

RSF u svom godišnjem izveštaju ocjenjuje da sloboda medija u svetu “nije nikad bila više ugrožena”.

Ta organizacija pri izradi liste uzima u obzir nekoliko faktora – nasilje i zastrašivanje, stepen pluralizma, nezavisnost medija, okruženje za rad medija i autocenzura, pravni okvir, transparentnost i infrastruktura koja podržava produkciju vijesti.

(Vijesti)

2 komentara

  1. I think other web-site proprietors should take this web site as an model, very clean and wonderful user friendly style and design, let alone the content. You are an expert in this topic!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com