UHAPŠENO 18 OSOBA - Volim Podgoricu

UHAPŠENO 18 OSOBA

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva jutros je uhapšeno 18 osoba osumnjičenih za malverzacije u slučaju “Boksiti”, u toku su saslušanja osumnjičenih.

Pomoćnik ministra ekonomije Vladan Dubljević, i nekoliko službenika tog ministarstva, nakon saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu, pušteni su na slobodu.

Prema saznanjima “Vijesti” radi se o Boksitima Cetinje, gdje je predsjednik odbora Radoslav Nikčević.

Uhapšeni se sumnjiče da su izvršili krivična djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju i zloupotreba službenog položaja, izvršenih na organizovan način.

Tužilaštvo sumnjiči odgovorna lica iz dvije firme i nekoliko državnih službenika da su se od marta 2006.godine u Nikšiću, Podgorici i Cetinju, udružili u kriminalnu grupu zbog sticanja nezakonite dobiti.

Rudnicima Cetinje nije produžena koncesija za bijeli boksit, kada je prestala da važi 2015. godine.

Ministarstvo ekonomije je, prema tadašnjim informacijama, dobijalo žalbe iz cetinjskog preduzeća jer je bilo jedini ponuđač, a nije dobilo novu koncesiju.

Prema nezvaničnim informacijama, čelnici Rudnika su prijavljivani za malverzacije u vezi sa katastarskim podacima o imovini kompanije.

Policijski službenici iz Nikšića podnijeli su 2013. godine Osnovnom državnom tužiocu krivičnu prijavu protiv bišeg direktora filijale CKB u Nikšiću Radoslava Nikčevića zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio koruptivno krivično djelo – zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Nikčević se tada teretio da je kao predsjednik Odbora direktora cetinjskih Boksita u toku 2008. godine kredite dobijene od Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća umjesto za nabavku nove opreme za eksploataciju rude koristio za zatvaranje minusa na računima klijenata filijale CKB-a u Nikšiću.

Na taj način on je, kako se sumnjiči, preduzeću Boksiti Cetinje, prouzrokovao materijalnu štetu u iznosu od 200.000 eura.

Državni službenici osumnjičeni su da nisu radili u interesu službene dužnosti već u interesu realizovanja kriminalnog plana zbog čega je nastala znatna materijalna šteta po društvenu zajednicu”, saopšteno je iz tužilaštva.

Uhapšen je i bivši pomoćnik ministra za rudarstvo Radonja Minić.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com