DOBITNICA NUŠIĆEVE NAGRADE: Milena Dravić se javnosti obratila emotivnim pismom - Volim Podgoricu

DOBITNICA NUŠIĆEVE NAGRADE: Milena Dravić se javnosti obratila emotivnim pismom

Ovogodišnja dobitnica “Nušićeve nagrade” za životno djelo glumcu – komičaru, istaknuta dramska umjetnica Milena Dravić, zbog krhkog zdravstvenog stanja neće biti u stanju da lično primi prestižno priznanje 28. aprila na zatvranju  34. Festivala “Nušićevi dani” u Smederevu.

Zato je čuvena glumica poslala pismenu izjavu koju je objavio Tanjug, a koju u cjelini prenosimo.

“Vijest da sam laureat Nušićeve nagrade za životno djelo mi je, uz radost i čast, izmamila i osmijeh. Jer, moj se životni put s Nušićevim djelom ukrstio više puta. I uvijek je to bivalo za mene važno. Što bi narod rekao – sudbonosno.

Na Akademiji sam polagala prijemni sa monologom iz “Gospođe ministarke”. Bilo je to dosta neobično. Jer mladi, daroviti ljudi koji su nastojali da zakorače u svijet glumačke umjetnosti su za taj prvi ispit – koji se najčešće doživljavao kao pitanje života i smrti – birali tekstove, odnosno monologe drugačijeg tipa. Šekspira, Ibzena, Čehova… A ja eto – Nušića. Teško bi bilo racionalno to razložiti i objasniti. A i zašto bi? Jednostavno, vuklo me je. Ukrstili su nam se putevi i kad sam snimala TV dramu “Gospođa ministarka” u režiji Zdravka Šotre. Divna ekipa, svojski se radilo. I, u jednom trenutku, ja – kako to kažu ova današnja djeca koja barataju novim informatičkim tehnologijama – “zabagujem”. I to žestoko. Do odustajanja!

Kad, šta je bilo? Ministarka me, tj. Nušić, vratila na jedan problem, jedno neriješeno pitanje iz mog inače lijepog i radosnog djetinjstva. Nehotičan, ali nemio događaj zbio se – gle čuda – u Nušićevoj ulici i urezao u moju dječju podsvijest. I ostao bi tamo da nije bilo uloge Ministarke i moje prijateljice, odličnog psihologa, uz čiju pomoć sam sve skupa razriješila. Vratio me, dakle, Nušić da sama u sebi, i sama sa sobom, razriješim šta treba. Jer, drugačije, odakle ti pravo da se obraćaš drugima.

Pomogao mi je Nušić onomad na prijemnom, pa tada da postanem bliža sebi samoj…

I treće, da ne nabrajam dalje, naš je zajednički imenitelj – komedija. Ozbiljan je to žanr. Žestok i dubok. Uzvišen. Danas se sve i svašta naziva komedijom, ali nije ni mjesto ni vrijeme da se time bavimo.

Najljepše u pravoj komediji je pobjeda života! Smijeh i duhovitost – uvijek uzvišena ako jeste duhovitost – koji su u sebe saželi i svu težinu i gorčinu. Blistave i svevremene Nušićeve komedije su i dijagnoza teških, opakih rana naših života. I nekad i sad. Neka mi bude dozvoljeno da kažem da je ovom nagradom, uz mene, priznanje dobio i istinski smijeh – sva njegova pamet, ljepota i snaga”, navela je Milena Dravić u izjavi.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com