Mekejn: Moskva će nastaviti pritiske na Crnu Goru - Volim Podgoricu

Mekejn: Moskva će nastaviti pritiske na Crnu Goru

Predsjedavajući senatskog odbora za oružane snage, senator iz Arizone Džon Mekejn, smatra da je regionu Balkana neophodan snažniji američki i evropski angažman.

Kako je kazao Glasu Amerike, Mekejn nakon nedavne posjete Balkanu ima utisak da je došlo do ogromnog napretka u regionu od konflikta 1990-ih, ali da postoje značajne tenzije i nestabilnost koji rastu umjesto da se smanjuju.

“Kriza u Makedoniji je jedan primjer. Nije sasvim jasno u kom smjeru Srbija ide, naročito u svjetlu izbora predsjednika Vučića. Očigledno postoji tenzija između Hrvatske i Srbije. Postoje značajne tenzije, neke decenijama stare, neke nove u regionu koje iziskuju našu pažnju, a mene brine što su nam pažnju odvratile Rusija, Ukrajina, Bliski istok, Kina, tako da nismo obraćali pažnju na region, niti su Evropljani obraćali dovoljno pažnje na Balkan”, kazao je.

Mekejn smatra da je veoma jasno da Rusi pokušavaju da prošire štetan uticaj na Balkanu.

“Pokušaj puča u Crnoj Gori je očigledan primjer toga, to je bio pokušaj da se zbaci izabrana vlada jedne zemlje! Zatim pojačani uticaj ili pokušaji pojačanog uticaja na Srbiju su dobar primjer. Tu su lažne vijesti i hakovanje koje se stalno odvija, Sputnjik, Russia Today…”, kaže Mekejn.

Takođe, navodi američki senator, postoje tenzije posebno između Srbije i Kosova.

“Tako da vjerujem da je to, iskreno rečeno, rezultat izostanka američkog i evropskog liderstva. Učestvovali smo u konfliktu tamo, došlo je do velikog gubitka života, a posljednjih godina smo izgleda napustili region, i to je još jedan primjer gdje je američko liderstvo apsolutno neophodno. Želim da ukažem na nešto – na Baltiku radimo nešto veoma interesantno i korisno, u okviru naše Inicijative podrške Evropi – rotiramo trupe, vršimo obuku, razne dobre stvari za Baltik, a po svemu sudeći u velikoj mjeri ignorišemo, prema mnogim mišljenjima, najnestabilniji dio Evrope”, kazao je Mekejn.

Odgovarajući na pitanje da li će crnogorsko članstvo pomoći da se region stabilizuje bar u odredjenoj meri, Mekejn prvo podsjeća da u povelji NATO-a postoji Član 5 – napad na jednu članicu je napad na sve.

“I, apsolutno sam uvjeren da je razlog što su Rusi, a to je bio rad obavještajne službe GRU, pokušali da izvedu državni udar da bi spriječili ulazak Crne Gore U NATO. Kao što ćete vidjeti, kako budemo istraživali šta se desilo, to je bila zavjera koju su orkestrirali Rusi i koja bi sve trebalo da nas ozbiljno zabrine. Mislim da je Crna Gora sada mnogo bezbjednija. Crna Gora nije zemlja koja je okrenuta ka Rusiji, ona je prozapadno orijentisana, prelijepa mala zemlja. Ljudi su divni. To je jedna od mojih omiljenih zemalja za posjetu. Veoma mi je drago što se ovo obavilo i mislim da će to omogućiti narodu Crne Gore da bira svoju budućnost umjesto da mu vlada bude zbačena u državnom udaru koji je orkestrirala Rusija”, kaže senator.

Mekejn smatra da će Moskva nastaviti pritiske na Crnu Goru, posebno u hakovanju, uticaju preko Russia Today, Sputnjika – destabilizujućim uticajem koji vrše širom Balkana i Baltika a čak, kako kaže, pokušavaju da se umiješaju u francuske izbore.

“Međutim, takođe vjerujem da su građani Crne Gore, većina, ne svi, srećni da budu član NATO-a i da budu prozapadno orjentisani”, zaključio je Mekejn u intervjuu Glasu Amerike.

3 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com