Podgorica dobija novi spomenik spomenik - Volim Podgoricu

Podgorica dobija novi spomenik spomenik

Glavni grad na zelenoj površini u Moskovskoj ulici, planira podizanje spomenika slovenačkom pjesniku Francu Prešernu.

Spomenik će biti izgrađen na inicijativu počasnog konzula Crne Gore u Sloveniji, Vojislava Kovača, koji će i finansirati njegovo podizanje.

„Spomenik će se izraditi od prirodnog i vještačkog kamena i bronze, u umjetničkoj formi kubusa, dimenzija 3,5 metara x 2,8 metara x 1,8 metara“, navodi se u Odluci o podizanju spomenika, o kojoj će se 9. maja izjasniti odbornici u Skupštini Glavnog grada.

U obrazloženju Odluke se navodi da je Glavni grad podržao inicijativu Vojislava Kovača, “radi jačanja kulturnih veza između Crne Gore i Slovenije“.

„Imajući u vidu da djelo Franca Prešerna ima međunarodni kulturni i humanistički značaj… predviđeno je podizanje spomen-obilježja posvećenog ovom istaknutom pjesniku na koji je data saglasnost Ministarsva kulture“, navodi se u obrazloženju Odluke.

Rok za podizanje spomenika, o čijem održavanju će se starati Glavni grad, je 2017. godina.

Kovač  je inicirao i finansirao podizanje spomenika Petru II Petroviću Njegošu u Ljubljani, 2014. godine, „i na taj način dao doprinos obilježavanju dva vijeka od rođenja najvećeg crnogorskog pjesnika“.

(Vijesti)

1 komentar

  1. This web page is often a walk-through for all of the info you wanted about this and didn’t know who need to. Glimpse here, and you’ll definitely discover it.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com