Studentski parlament kritikovao plan reformi: Diploma UCG da ima prioritet - Volim Podgoricu

Studentski parlament kritikovao plan reformi: Diploma UCG da ima prioritet

Predložene izmjene Zakona o visokom obrazovanju nemaju podršku Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore (UCG) jer nijesu sveobuhvatne i neće doprinijeti povećanju kvaliteta, kao ni rješavanju ključnih problema, tvrdi Studentski parlament

Oni su u saopštenju naveli da je radna grupa za pripremu nacrta u kojoj su imali predstavnika, zasjedala samo dva puta, nakon čega su kažu dobili nacrt zakona na izjašnjenje.

Prema mišljenju SPUCG, na čijem je čelu Sara Ariana Serhatlić, ključni problemi visokog obrazovanja su “loša upisna politika, nelojalna konkurencije i praksa ‘uvoza’  diploma  sa ustanova visokog obrazovanja sumnjivog kvaliteta, omogućavanje svim studentima da pod jednakim uslovima upisuju drugi i treći stepen studija čime su izjednačeni sa onima koji prvi nivo studija završe na državnom Univerzitetu…”

„Studentski parlament UCG je dva puta slao predloge za izmjene i dopune važećeg Zakona i važno je istaći da smo se ozbiljno prihvatili zadatka koji smo imali učestvujući u radnoj grupi. Gotovo nijedan od naših predloga nije uvažen, a za cilj su imali unapređenje kvaliteta visokog obrazovanja i bolje usklađivanje upisne politike sa potrebama tržišta rada“, navodi se u saopštenju.

Oni su kazali da su zahtijevali da se ponovo uvede prijemni ispit prilikom upisa na fakultete, definiše pravo prvenstvo, odnosno prohodnost za studente Univerziteta Crne Gore pri upisu na master i doktorske studije.

„Tako se ne bi ponavljala situacija da su zbog dolaska studenata sa boljim ocjenama sa drugih ustanova visokog obrazovanja spriječeni da nastave studije na svom fakultetu, ili uvođenje diferencijalnog ispita koji bi morali da polažu studenti sa drugih ustanova ukoliko žele da se rangiraju za upis na drugi i treći nivo studija državnog Univerziteta“, naveli su iz Studentskog parlamenta UCG.

Premijer hvali reforme Šehovića

Premijer  Duško Marković pohvalio je najavljene reforme ministra Damira Šehovića i naveo da će one punu vidljivost imati u narednim godinama. Potpredsjednika Skupštine Gencija Nimanbegu je na premijerskom satu u parlamentu pitao šta predsjednik Vlade očekuje od predloženih reformi, posebno za obrazovanje na albanskom jeziku.

„U obrazovanju, kao oblasti koja podrazumijeva sazrijevanje, ne samo znanja već i ličnosti to vrijeme je mnogostruko veće, ali zato su i plodovi obrazovnih reformi najčešće vidljivi od rezultata u drugim oblastima“, odgovorio je Marković.

Neće ugovore samo na devet mjeseci

Direktorka NVO “Naše sunce” Milka Šćepanović kritikovala je predlog da asistenti u nastavi za djecu sa posebnim obrazovnim potrebama budu angažovani na osnovu ugovora o radu oročene na trajanje školske godine. Ona smatra da asistenti treba da budu angažovani na neodređeno ili da su njihovi ugovori na 12 mjeseci.

“Predlog zakona znači da to nijesu ugovori za stalno (iako znamo da to ministar Damir Šehović nije ni obećao), ali vidimo da ovo nijesu ni ugovori koji obavezno treba da obuhvataju cijelu školsku godinu, a ne obuhvataju ni raspust, niti škola uopšte mora da ih zaključi”, kaže Šćepanović. Asistenti su do sada angažovani kroz projekte Zavoda za zapošljavanje.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com