PODGORICA: Zakazan veliki protest - Volim Podgoricu

PODGORICA: Zakazan veliki protest

Na Međunarodni praznik rada, koji se obilježava sjutra Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) organizovaće protestnu šetnju kakio bi ukazala na goruće probleme i prava radnika, dok su sa druge strane Savezu sindikata Crne Gore (SSCG) odlučili da ovog puta daju prednost pregovorima, pišu Dnevne novine.

Desetu godinu zaredom USSCG obilježava praznik rada prvomajskom protestnom šetnjom, a prefiks “protestna”, kako je kazao generalni sekretar USSCG Srđa Keković na jučerašnjoj konferenciji za novinare, postoji iz razloga što ekonomsko – socijalni položaj zaposlenih u Crnoj Gori i njihovi uslovi rada ne odgovaraju 21. vijeku, čak, iz godine u godinu prava zaposlenih i uslovi rada su sve gori.

“Naša obaveza je da na to upozoravamo i skrećemo pažnju. Unija, kao dio međunarodnog sindikalnog pokreta, ima obavezu da obilježi ovaj dan koji znači tradiciju, početak stvaranja prava i uslova za dostojanstven rad svih zaposlenih na planeti”, rekao je Keković.

 

 

 

Pregovori ispred protesta

U Savezu sinikata prvi maj obilježavamo u uslovima visoke stope nezaposlenosti, kršenja radnih i sindikalnih prava, velikog broja ugovora na određeno vrijeme, čak i onih radnih mjesta koja su sistematizovana, rada u sivoj ekonomiji, rada bez dnevnog, nedjeljnog i godišnjeg odmora, te uslovima rada za državne i vjerske praznike i prekovremenog rada bez akekvatne nadoknade, kao i nepotpisivanje i nepoštovanje kolektivnih ugovora, istakao je generalni direktor SSCG Duško Zarubica.

“Aktivnosti Saveza sindikata biće usmjerene na unapređenju socijalnog dijaloga i uloge Saveza kao jakog socijalnog partnera. Da budemo jasni – daćemo prednost socijalnom dijalogu, ali smo isto tako spremni da koristimo sve zakonom dozvoljene vidove sindikalne borbe za ostvarenje naših prava. Kad kažem sve vidove borbe, nemamo problem mi u sindikatu da kažemo da su to protesti, štrajkovi i sve ono što je zakonom dozvoljeno u slučaju da ne uspijemo”, istakao je Zarubica.

On je kazao da je najbitnije da se željeni ciljevi postignu, te da oni u Savezu daju prednost dijalogu.

“Uz puno uvažavanje naših kolega iz druge centrale, ali ja postavljam kontra pitanje – šta će donijeti te šetnje? Bitno je za šta se zalažemo i šta želimo postići. Ako budu potrebni protesti i štrajkovi SSCG je spreman ali sa tačno određenim ciljem, ali ipak dajemo prednost dijalogu dok god ocjenjujemo da to daje rezultate, ali ako ocijenimo da ne daje spremni smo da izađemo i štrajkujemo”, naveo je Zarubica.

Vjerovanje u boljitak

Od samog početka Savez sindikata ima predstavnike u radnoj grupi koja radi na izmjenama Zakona o radu, kazao je Zarubica.
“Dogovor je da tek nakon završetka još jednog čitanja možemo dati detaljne informacije, kada bude otvorena i javna rasprava. Optimisti smo, upravo zato učestvujemo u radu izmjena zakona, da poboljšamo zakon”, istakao je Zarubica

U Savezu su odlučni i sigurni da će sačuvati Opšti kolektivni ugovor (OKU).

“Ako se svi pozivamo i zaklinjemo u socijalni dijalog svi socijalni partneri, a ako je kruna socijalnog dijaloga pregovaranje i potpisivanje kolektivnih ugovora, onda neće moći da nemamo opšti kolektivni ugovor. Sa ovog mjesta poručujemo da ćemo istrajati i sačuvati taj Opšti kolektivni ugovor. Da bi uspjeli ostvariti sav naš program aktivnosti moramo biti glasni i jasni, solidarni i jedinstveni, jer jedino tako možemo uspjeti u borbi za naša prava”, zaključio je Zarubica.

On je naveo da se nada da će radnici naredni 1. maj dočekati u mnogo boljem položaju i da će imati razloga da ga slave kao praznik.

Izvršni sekretar SSCG Branko Plamenac naveo je da su odlučili da daju prednost pregovorima, što su i dokazali prilikom donošenja izmjena i dopuna Zakona o zaradama u javnom sektoru i Zakona o minulom radu.

“Ovoga puta nemamo razloga da slavimo prvi maj, nastojaćemo da u borbi zadržimo postojeća i damo neka nova prava. Prioritet će biti zaposlenje na neodređeno, a ne da kao do sada radnici budu najamna snaga”, kazao je Plamenac.

Dodao je da Američka privredna komora nije u timu koji učestvuje, ističući da su oni htjeli da još više umanje prava, “da radnik bude za jednokratnu upotrebu”.

“Borićemo se da Zakon o radu bude ono što treba da bude, da štiti zaposlene, a kroz kolektivni ugovor da imamo dokument sa kojim možemo ići u pregovore sa Vladom. Radićemo na unapređenu socijalnog dijaloga, uz uvažavanje opravdanih argumente naših socijalnih partnera”, kazao je Plamenac.

(Dnevne novine)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com