Uhapšen službenik ZIKSa, pustio zatvorenika u šetnju i davao pare na kamatu - Volim Podgoricu

Uhapšen službenik ZIKSa, pustio zatvorenika u šetnju i davao pare na kamatu

Službenik ZIKSa Dragan Globarević (35) iz Danilovgrada uhapšen je danas zbog osnovane sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj time što je omogućio zatvoreniku boravak van bolnice, saopšteno je iz Uprave policije. On se, zajedno sa još jednim licem sumnjiči za zelenašenje.

Policija sumnjiči Globarevića da je zloupotrijebio svoj službeni položaj tako što je omogućio S.L, licu koje se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u ZIKS-u, da nedozvoljeno napusti prostorije Kliničkog centra u Podgorici u kojima se ovo lice radi medicinskog tretmana tada nalazilo.

“D.G. je naime, kako se sumnja, dok je bio zadužen da čuva zatvorenika S.L. u Kliničkom centru tokom njegovog kraćeg boravka u ovoj ustanovi, omogućio ovom licu da nedozvoljeno napusti Klinički centar 24. aprila u večernjim časovima te da se u bolnicu vrati sjutradan ujutru, 25. aprila 2017. godine. Kriminalistička obrada, lišenje slobode i procesuiranje D.G. uslijedilo je nakon prijave koju je uprava ZIKS-a podnijela policiji u vezi sa navedenom zloupotrebom”, navodi se u policijskom saopštenju.

Globarević će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Osim toga, protiv njega i još jednog lica, D.G. (25), danas je nadležnom državnom tužiocu u ODT u Podgorici podnijeta i krivična prijava u redovnom postupku zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela zelenaštvo.

“Službenici Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta su, u saradnji i po nalogu državnog tužioca u ODT u Podgorici, u okviru obavještajnog projekta „Loan“, u kojem Sektor kriminalističke policije vrši istraživanje prema više lica i grupacija za koja postoje saznanja da vrše krivična djela zelenaštvo, realizovali dvadesettreću policijsku akciju, pod nazivom „Zajam“. U okviru ove akcije tužiocu su danas podnijete krivične prijave protiv navedena dva lica, D.G. (35) i D.G. (27) iz Danilovgrada, zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela zelenaštvo”, saopšteno je iz UP.

Policijsko – tužilačke aktivnosti ukazuju na sumnju da su D.G. i D.G, koristeći teško materijalno stanje oštećenog D.M. iz Podgorice, ovom licu dali na pozajmicu novac, ugovarajući pritom za sebe nesrazmjernu imovinsku korist.

“Konkretno, D.G. (35) je, sumnja se, od marta 2016. godine u više navrata D.M. pozajmljivao na tzv. kamatu novac u ukupnom iznosu od 24.000 eura, sa kamatom od 15% na mjesečnom nivou. D.M. je D.G (35), kako se sumnja, na ime ugovorene kamate vratio 25.500 eura. Sumnja se da je D.G. (27) u junu prošle godine D.M. pozajmio 1.000 eura, sa kamatom od 30% na nedjeljnom nivou, te da mu je D.M. na ime ugovorene kamate vratio novac u iznosu od 2.600 eura”, piše u saopštenju.

Do sada su, tokom 2015, 2016. i ove godine, realizovane 23 akcije u okviru projekta „Loan“, usmjerene na suzbijanje zelenaštva. U ove 23 akcije ukupno je procesuirano 26 lica (jedno od ovih lica je procesuirano u tri navrata dok je još jedno lice procesuirano u dva navrata), od čega 23 lica za KD zelenaštvo, dok iznos novca, koji je kako se sumnja plasiran vršenjem ovih krivičnih djela, iznosi oko 2.250.000 eura (dva miliona i dvijestotine pedeset hiljada eura). Policijsko – tužilačke aktivnosti u okviru obavještajnog projekta „Loan“ se nastavljaju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com