PODGORICA: Otišao je veliki prijatelj djece - Volim Podgoricu

PODGORICA: Otišao je veliki prijatelj djece

U velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ juče je održan komemorativni skup povodom smrti Miloša Milića. Nakon minuta ćutanja u počast istaknutom društvenom aktivisti, pedagogu, organizatoru raznih programa i dječjih festivala, direktorica KIC-a Snežana Burzan kazala je da je Milić, ipak, najveći doprinos dao kao direktor nekadašnjeg Saveza pionira Crne Gore i dječjih odmarališta u Sutomoru i na Veruši.

“Na vijest o njegovoj smrti, oni koji su ga znali ili makar čuli o njemu, pomislili su upravo na čika Miloša Milića iz Saveza pionira, a ne na političara ili saveznog poslanika, sekretara ili direktora. Neka mu je laka kučka zemlja koju je toliko volio”, kazala je Burzan.

U emotivnom govoru, Milićev bliski prijatelj i predsjednik SNP-a Srđan Milić podsjetio je, kako je rekao, na najčuvenijeg direktora Dječjeg saveza Podgorice.

“Njegovo djelovanje uvijek je bilo usmjereno ka jednoj želji – da svu svoju snagu iskoristi za dobrobit svoje radne sredine, mladih ljudi i ove zemlje. Smatrao je da svaki dan treba uraditi makar jedno dobro djelo. Sada kada ga nema, ostaju nam uspomene i nada da će se jednog dana ostvariti njegov nedosanjani san da se Podgorici vrati stari imidž, da titogradska džada opet bude mjesto puno ljubavi, topline i komšijskog okupljanja, gdje za svakog nevoljnika ima pomoći”, kazao je Milić.

Radivoje Rašović istakao je da je Miloš Milić bio neumoran u stvaranju kulturno-umjetničkih zbivanja u Kučima i Podgorici.

“Bio sam svjedok sa koliko je ljubavi i volje putem svoje nevladine organizacije „Solidarnost“ pomagao đake pješake sa seoskih područja. Takve se vrline ne gase smrću. To je bio entuzijazam za pamćenje”, kazao je Rašović.

Poslednji pozdrav „čika Milošu“, kako su ga djeca zvala, uputio je i Andrej Mihailović. On je podsjetio na brojne manifestacije koje je Milić svesrdno podržavao ili pokrenuo Majsku smotru, festival „Dječja radost“, „Što znam o saobraćaju”, akcija „Svi na biciklo“, kao i razmjenu pionira između nekadašnjeg Titograda i bratskog grada Jerevena. I klub instruktora je bila njegova ideja.

“Kroz klub su prošle mnoge generacije, koje se nijesu osvrtale na politiku. Zajedno sa, sada već pokojnim, čika Danilom, Cvetkom, Veseljkom i Šubom vodili smo dječja odmarališta u Sutomoru i na Veruši. Zahvaljujući idejama i njegovoj nevjerovatnoj energiji, kroz ta dva odmarališta prošle su hiljade djece iz Crne Gore, ali i iz Skoplja, Beograda, Austrije, Švedske. Neka ti je vječna slava i hvala”, čika Miloše rekao je Mihailović.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com