Poklon od Azerbejdžana: Promocija filma koji miri razlike - Volim Podgoricu

Poklon od Azerbejdžana: Promocija filma koji miri razlike

Diplomatska Misija Republike Azerbejdžan u Podgorici i Fond Hejdara Alijeva su uz podršku kompanije “Azmont Investments” i “Kulturno – ekonomskog centra Azerbejžana – Crne Gore” 04. maja 2017. godine u Crnogorskom narodnom pozorištu organizovali prezentaciju filma “Ali i Nino”.

Događaj je otvorio šef Diplomatske Misije Republike Azerbejdžan u Crnoj Gori, gospodin Anar Adžamov. U njegovom govoru izrazio je zadovoljstvo povodom prezentacije filma “Ali i Nino” koji predstavlja potragu načina za mirenje suprotnih načela – islama i hrišćanstva, Istoka i Zapada. Istakao je da je riječ o filmu, koji ne govori samo o ljubavi dvoje mladih ljudi, već i o opštim ljudskim vrijednostima, te da će odigrati važnu ulogu u još boljem upoznavanju naših naroda i razvoju veza između naše dvije prijateljske i bratske zemlje. Na kraju svog izlaganja gospodin Adžamov je izrazio zahvalnost na organizaciji i podršci u sprovođenju ovog događaja, Fondu Hejdara Alijeva, kompaniji Azmont Investments, rukovodstvu i kolektivu Crnogorskog narodnog pozorišta i Kulturno-ekonomskom centru Azerbejdžana-Crne Gore.

Direktorica Crnogorskog narodnog pozorišta, gospođa Zorana Kralj je u svom obraćanju iskazala zadovoljstvo što je upravo CNP domaćin događaja koji organizuje Kulturno – ekonomski centar Azerbejdžana, a koji predstavlja samo nastavak dobre saradnje dvije zemlje. Podsjetila je da je u maju 2016. godine upravo na Velikoj sceni CNP-a održan koncert kojim je obilježena dvadesetpetogodišnjica obnove nezavisnosti Republike Azerbejdžan.

„I ovaj događaj svjedoči o tome koliko je važno, da pored dobrih ekonomskih i političkih odnosa naše dvije zemlje, stalno osnažujemo i jačamo podjednako važnu kulturnu i umjetničku saradnju. Upravo je promovisanje univerzalnih vrijednosti kroz umjetničke sardžaje visokih estetskih kriterijume, dio programskog koncepta i djelatnosti Crnogorskog narodnog pozorišta“, istakla je gospođa Kralj.

Dodala je da film koji, kroz ljubavnu priču i presjek važnih događaja koji su obilježili početak 20. vijeka, daje i sliku Azerbejdžana kao mjesta susreta različitih kultura i naroda, što jeste tačka spajanja naše dvije zemlje. Na samom kraju je iskazala uvjerenost da u narednom periodu predstoje zajednički vrijedni umjetnički događaji, koje će Crnogorsko narodno pozorište realizovati u saradnji sa Kulturno- ekonomskim centrom Azerbejdžana, u skladu sa misijom CNP-a, a na radost i zadovoljstvo publike.

U ime kompanije „Azmont Investments“ pozdravnu riječ je imala menadžerka za korporativne komunikacije i društveno odgovorno poslovanje kompanije, gospođa Adrijana Husić.  „Kompanija Azmont Investments je u Crnoj Gori sada već pet godina, i kao jedan od vodećih investitora prepoznati smo po rastućem Portonovi projektu kao i Novoj Banci koja je prošle godine otvorena. Ipak, za nas je jako važna društvena odgovornost i kroz različite projekte koje sami realizujemo ili u saradnji sa partnerima kao što je Centar, želimo da doprinesemo boljem razumijevanju azerbejdžanske kulture, kao i jačanju odnosa Azerbejdžana i Crne Gore“, istakla je gospođa Husić.

Film „Ali i Nino” poznatog režisera Asifa Kapadia snimljen je po istoimenom romanu velikog azerbejdžanskog pisca Kurbana Saida. „Аli i Nino“ je popularni roman koji govori o ljubavi između Azerbejdžanca Alija i Gruzijke Nino. Radnja romana se odvija na Kavkazu i u Iranu u kontekstu događaja tokom Prvog svjetskog rata. Veliki dio događaja u romanu se odigrava u Starom gradu Baku (Ičeri-Šeher) i blizu njega početkom XX vijeka. Roman „Ali i Nino“ je preveden na 33 svjetska jezika.

U filmu se prikazuje Baku sa početka XX vijeka i život žitelja Bakua tih godina u kontekstu događaja kao što su svjetski rat, revolucija, građanski rat i dešavanja u martu 1918. godine, postanak Azerbejdžanske Demokratske Republike, zauzimanje Bakua od strane boljševika, sovjetizacija Azerbejdžana i suzbijanje centara nacionalnog otpora.

 

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com