Smršajte i dok spavate - Volim Podgoricu

Smršajte i dok spavate

Mnoga istraživanja su dokazala da postoji povezanost gojaznosti i manjka sna.

Kako je dokazano, manje od osam sati sna tokom noći smanjuje nivo hormona kortizola, što negativno utiče na mikrobe u želudcu, koji doprinosi usproavanju metabolizma.

Kako biste održali metabolizam aktivnim i uspjeli da izgubite višak kilograma, predlažemo da se poslužite sljedećim trikovima:

1. Uveče dižite tegove

Idealno bi bilo da nakon posla odete u teretanu i radite vježbe sa tegovima. Time možete ubrzati metabolizam za čak 16 sati, prema istraživanju časopisa I International Journal of Sport Nutrition.

2. Konzimirajte proteinski napitak

Nahranite gladne mišiće nakon vježbanja tako što ćete surutku zamijeniti kazeinom. Riječ je o sporo razgradivom proteinu koji se postepeno razgrađuje tokom osam sati, što će činiti vaš metabolizam aktivnim tokom noći.

3. Tuširajte se hladnom vodom

Istraživanje u PLoS ONE je pokazalo da je dovoljno samo 30 sekundi tuširanja u ledenoj vodi, kako bi se aktivirala smeđa mast u vašem tijelu. Ona vam može pomoći da sagorite čak 400 kalorija dok ležite u krevetu.

4. Pijte drugačiju vrstu tečnosti

Najbolji prijedlog je zeleni čaj. On je bogat flavenoidima, a poznato je da ova materija ubrzava metabolizam. Ako pijete tri šoljice tokom dana, uveče možete da sagorite 3, 5 odsto više kalorija.

5. Spavajte u hladnoj sobi

Istraživanje sprovedeno na Nacionalnom Institutu za zdravlje pokazalo je da ako stavite termostat na samo 19 stepeni tokom noći, vaše će tijelo potrošiti sedam posto više kalorija jer će sagorijevati mast kako bi održavalo normalnu tjelesnu temperaturu.

2 komentara

  1. What your saying is completely true. I know that everyone need to say the very same point, but I just assume that you place it in a way that absolutely everyone can comprehend. I also really like the photos you place in the following. They suit so nicely with what youre trying to say. Im positive youll achieve so quite a few individuals with what youve obtained to say.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com