PODGORICA: Saslušani direktori Addiko banke - Volim Podgoricu

PODGORICA: Saslušani direktori Addiko banke

Direktori Addiko banke, kao i nekoliko službenika, saslušani su prošlog petka u Specijalnom tužilaštvu povodom izviđaja koji je pokrenut zbog sumnje da je zloupotrebom položaja i prevarom omogućeno da pojedine firme dobiju milionske kredite bez sredstava obezbjeđenja, pišu Dnevne novine.

Kako saznaju DN,  tužilaštvo sumnja da su službenici ove banke zloupotrebljavajući položaj i grubim kršenjem ovlašćenja odobravali milionske kredite i davali garancije privatnim firmama bez bilo ikakvih sredstava obezbjeđenja, čime su nanijeli štetu banci.

S obzirom na to da je predmet u fazi izviđaja, direktori Addiko banke, kao i nekoliko službenika su saslušani u svojstvu građana, a specijanog tužioca je interesovalo na koji način je kreditni odbor banke odobrio sumnjive kredite, koje firme nijesu bile u stanju da vraćaju.

Uporedo sa ovim predmetom, u Specijanom tužilaštvu je priveden kraju izviđaj u slučaju sumnje da su nadležni u Hypo alpe adria banci, sadašnjoj Addiko banci, počinili krivična djela zloupotreba službenog položaja i prevara na organizovan način.

Izviđaj je otvoren na osnovu krivične prijave koju je novinarka Jasmina Muminović, kćerka pokojnog Esada, podnijela protiv nadležnih u Hipo adrija banci, sadašnjoj Addiko banci, Heta Asset Resolutionu i Centralnoj banci Crne Gore.

U prijavi se navodi da su nadležni u ovim finansijskim institucijama, plasiranjem štetnih kredita “švajcaraca”, počinili krivična djela zloupotreba službenog položaja i prevara na organizovan način, čime su njenog oca, kako tvrdi, naveli da počini samoubistvo 9. oktobra u kancelariji javnog izvršitelja Aleksandra Boškovića.

Na osnovu te prijave, Specijalno tužilaštvo ispituje regularnost cijelog procesa od ulaska sumnjivih kredita na crnogorsko tržište, navodno u švajcarskim francima, pa sve do sada, kada se aktivno opstruira primjena Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima (CHF) u eure.

Ovaj zakon stupio je na snagu 22. avgusta, a njime je propisano da se konverzija svih kredita odobrenih u švajcarskim francima (CHF) u eure izvrši po kursu koji je važio na dan sklapanja ugovora i potom uradi novi obračun sa uračunatom fiksnom kamatom od 8,2 odsto na godišnjem nivou.

Banka je bila dužna da do 6. oktobra završi primjenu zakona i korisnicima ponudi nove ugovore o konverziji i reprogramu kredita.

Predstavnici klijenata do sada su u više navrata ukazivali da HAAB, uz podršku Centralne banke, selektivno primjenjuje Zakon o konverziji, te da time nanosi direktnu štetu građanima.

Prema navodima krivične prijave, u Crnoj Gori je po instrukcijama grupacije iz Klagenfurta formirana Hypo group koju su sačinjavali Hypo alpe adria bank, Hypo alpe adria leasing, Hypo alpe adria development i Hypo house. Banka se oslobađala loših kredita ustupajući ih Hypo alpe adria developmentu d.o.o. Podgorica, koji je preimenovan u Heta asset resolution koja sada izbjegava primjenu Zakona o konverziji.

(Dnevne novine)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com