Deset zanimljivosti o bebama - Volim Podgoricu

Deset zanimljivosti o bebama

Da li ste znali da se u svijetu svakih osam sekundi rodi jedno dijete? Ili da je jedna žena u Meksiku rodila šezdeset devetoro djece? Evo još nekih zanimljivosti…

1. Muškarci su, kada je riječ o mijenjanju pelena, brži i spretniji od žena. Tate ovaj posao obave za minut i po, dok ženama treba dvostruko više vremena. Ovo se objašnjava time što mame, dok je presvlače, maze i ljube bebu, a tate ”ne gube vrijeme” na takve aktivnosti.

2. Prosječna težina novorođenčeta iznosi 3,300 g, od čega na glavu (što važi za prva tri mjeseca) otpada čak jedna četvrtina.

3. Bebe čije su majke bar jednom nedjeljno tokom trudnoće konzumirale ribu imaju viši IQ od djece čije majke nijesu jele ovu zdravu namirnicu. Takođe, ustanovljeno je da bebe s visokim IQ-om ranije počinju da govore i da imaju bogatiji rječnik.

4. Već u 10. nedjelji trudnoće moguće je procijeniti hoće li vaša prinova biti desnoruka ili ljevoruka.

5. Jedan od pet mališana uzrasta od petnaest mjeseci u stanju je da otvori flašu sa sigurnosnim zapušačem. Dakle, ljekove i hemikalije držite u zaključanom ormariću!

6. Zabluda je da sva novorođenčad imaju plave oči. Ova boja je češća nego druge, ali nije jedina.

7. Učestala upotreba osvježivača vazduha može izazvati stomačne probleme kod vašeg mališana.

8. Bebe se rađaju sa 300 kostiju u tijelu, dok odrasle osobe imaju 206. To je zbog toga što se sitnije kosti kod male djece kasnije spajaju u jednu.

9. Bebe rođene u maju u prosjeku su za 200 g teže od mališana koji su došli na svijet u nekom drugom mjesecu.

10. Djeca koja su prve korake napravila nakon dugotrajnijeg puzanja imaju bolje predispozicije za bavljenje sportom od onih koja nijesu puzala.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com