DA LI REDOVNO PLAĆATE VODU? Kreće PRINUDNA naplata dugovanja! - Volim Podgoricu

DA LI REDOVNO PLAĆATE VODU? Kreće PRINUDNA naplata dugovanja!

Podgorički „Vodovod i kanalizacija“ je u toku 2016. godine proslijedilo 1.721 prijedloga za izvršenje javnom izvršitelju, na iznos duga od 657.204 eura, navedeno je u Izvještaju o radu ovog preduzeća koji je juče razmatrao gradski parlament.

Odzvonilo dugovanjima: „Vodovod“ krenuo u prinudnu naplatu i blokadu racuna

U „Vodovodu“ konstatuju da je, ipak, najveći efekat povećanja naplate ovo odjeljenje je postiglo prije samog procesa sprovođenja izvršenja, dobrovoljnim uplatama vrijednosti duga i sklopljenim ugovorima na osnovu opomena pred utuženje.

Tako je potpisan 491 ugovor na ukupan iznos od 223.545 eura.

U toku 2016.godine, nakon objavljivanja oglasa o pokretanju stečaja nad određenim privrednim subjektima, „Vodovod“ je podnio sedam prijava potraživanja.

„Vezano za ovo pitanje važno je naglasiti da je naplata ovih potraživanja sporna, a to potvrđuje i činjenica da je u ovoj gradskoj kompaniji, u periodu od 2010 – 2016. godine ukupno podnijeto 128 stečajnih prijava nad određenim privrednim subjektima, od čega je 97 izbrisano iz Centralnog registra privrednih subjekata Crne Gore, dok se za preostalih 31 privredno društvo sprovodi plan reoganizacije ili prodaja imovine, u kom postupku su potraživanja“Vodovoda“ uglavnom svrstana u klasu neobezbijeđenih potraživanja, pa je njihova naplata ili spora ili neizvjesna“, navodi s eu dokumentu.

Tokom prošle godine, podnijete su tri krivične prijave i sedam dopuna krivičnih prijava protiv lica koja su se samovoljno priključivala na vodovodnu mrežu, čija djela su kvalifikovana kao krivična djela krađe, samovlašća, oštećenja javne stvari i ugrožavanje zdravlja neispitanim priključcima.

„U postupku po ovim prijavama ostvarena je saradnja sa Upravom policije, Državnim tužilaštvom i Osnovnim sudom u Podgorici, u cilju dopunjavanja činjenica, sprovođenja, gonjenja i kažnjavanja“, zaključuje se u dokumentu.

Mediji su najavili da gradski „Vodovod“ planira poskupljenje vode za oko 24 odsto.

Analitika

1 komentar

  1. bilo je i krajnje vrijeme da prinudnom naplatom dugovanja smanjite troškove preduzeća( zbog kojih i povećavate cijenu potrošene vode) pa makar malo rasteretite nas redovne platiše i savjesne građane( ako već nemamo drugih privilegija)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com