Pala Vlada Kosova, ništa od granice sa Crnom Gorom - Volim Podgoricu

Pala Vlada Kosova, ništa od granice sa Crnom Gorom

Skupština Kosova izglasala je nepovjerenje Vladi Kosova, na zahtjev opozicije. To, između ostalog, znači da dugo najavljivani Sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom danas neće biti potpisan. Sporazum je, između ostalih, jedan od razloga zbog kojih je opozicija tražila izglasavanje nepovjerenja izvršnoj vlasti Kosova.

Odlučujući glasovi bili su glasovi vladajuće Demokratske partije Kosova (DPK) na čijem je čelu Kadri Veselji, predsjednik Skupštine, dok su protiv pada Vlade bili jedino poslanici Demokratskog saveza Kosova (DSK) premijera Ise Mustafe.

Tokom višečasovne rasprave u Skupštini, dvije vladajuće stranke su uglavnom optuživale jedna drugu za nerad, nedostatak odlučivanja i koordinacije, kao i za koruptivne afere, a opozicija je vladajuće stranke optužila da im je cilj samo fotelja i ništa drugo.

Mustafa je na kraju diskusije rekao da se mora poštovati parlamentarna demokratija i da Kosovo kao mlada država treba da postupi po volji građana i Skupštine.

“Zahvaljujem vam se na saradnji i vjerujem da ova Skupština zaslužuje da ima ljude koji će raditi u interesu zemlje”, kazao je Mustafa.

Inicijator zahtjeva za pad vlade Fatmir Ljimaj kazao je da je današnja diskusija dokazala da je vrijeme za kraj trenutne vlade.

Na osnovu Ustava Kosova, nakon uspješnog izglasavanja nepovjerenja Vladi, ona se sad se smatra izvršnom vlašću u ostavci, a predsjednik zemlje raspušta Skupštinu.

Na osnovu Zakona o opštim izborima, nakon raspuštanja Skupštine, predsjednik raspisuje vanredne izbore najkasnije 10 dana od dana raspuštanja, a nakon konsultacija sa liderima partija o datumu.

Vanredni izbori se ne mogu održati ranije od 30 niti kasnije od 45 dana. U opciji su 11. i 18. jun.

Poslanici Srpske liste nijesu hteli da se izjašnjavaju po ovom pitanju.

Šta je problem sa granicom?

Zbog neuspjeha ratifikacije demarkacije, Kosovo je i dalje pod viznim režimom Evropske Unije. Vladajuća koalicija do sada nije imala potrebnu dvotrećinsku većinu, odnosno 80 od 120 glasova. Pored opozicije, ovom sporazumu se protive i poslanici aktuelne koalicije jer smatraju da proces nije urađen kako treba.

Inače, Sporazum o razgraničenju između Crne Gore i Kosova potpisan je 2015. godine u Beču. Potpis na granicu koja je utvrđena Ustavom SFRJ iz 1974. godine i koja je duga 80 kilometara, stavili su tadašnji ministri inostranih poslova Crne Gore i Kosova Igor Lukšić i Hašim Tači, kao i ministri unutrašnjih poslova Raško Konjević i Skender Hiseni.

Taj sporazum je potvrdila crnogorska Skupština 2015. godine. Ipak, Kosovari do danas nijesu izglasali granicu.

Dio političke javnosti tvrdi da će Crna Gora, ako usvoje dogovorenu granicu, uzeti 8.000 kvadratnih metara teritorije Kosova. Pojedini opozicionari su prošle godine, čak, ušli pješke u Crnu Goru i našu teritoriju zaboli tablu “Kosovo” i albansku zastavu. Nakon reakcije MUP-a, sporni rekviziti su uklonjeni.

Ambasada Sjedinjenih Država prethodno je pozvala Skupštinu Kosova da ratifikuje Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

“Vrijeme je da se stavi tačka na političku opstrukciju Republike Kosovo kako bi Skupština i Vlada mogle da počnu sa stvaranjem napretka na drugim vitalnim pitanjima u ime građana Kosova”, navodi se u saopštenju ambasade SAD u Prištini.

CdM / Radio Slobodna Evropa

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com