AKO VAŠE DIJETE PREVIŠE “BULJI” U TELEFON Evo od čega može da OBOLI - Volim Podgoricu

AKO VAŠE DIJETE PREVIŠE “BULJI” U TELEFON Evo od čega može da OBOLI

Većina ljudi zna da previše gledanja u mobilni telefon šteti, ali nova studija pokazuje da su pametni telefoni nezdraviji i više nego što se misli, posebno kada su u pitanju oči.

Istraživanje objavljeno u časopisu BMC Opthalmology otkriva da djeca koja provode više vremena koristeći se mobilnim telefonima imaju i više simptoma sindroma suvog oka. Djeci kojima su pametni telefoni uskraćeni na mjesec dana, simptomi su se povukli.

Suvo oko ili kseroftalmija stanje je u kojem oči ne suze dovoljno, što izaziva crvenilo, otok i iritaciju oka.Obično se povezuje sa starijim ljudima, ali specijalisti vjeruju da se to stanje u djece podcjenjuje.

Manje trepćemo kada zurimo u ekrane i monitore, što znači da dolazi do pojačanog isparavanja suznog filma i rasta vjerovatnosti za bolest suvog oka.

U studiji je analizirano 916 korejske djece između sedam i 12 godina starosti. U nešto manje od 7 % njih pronađeno je dovoljno simptoma za dijagnosticiranje suvog oka.

Ustanovljeno je da je 97 % djece s tim stanjem u prosjeku koristilo pametni telefon više od tri sata dnevno. Oni drugi u prosjeku su se tim uređajem koristili 37 minuta dnevno.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com