ISKREN I DOBRONAMJERAN ČIN: Amfilohije novčano pomogao Islamsku zajednicu - Volim Podgoricu

ISKREN I DOBRONAMJERAN ČIN: Amfilohije novčano pomogao Islamsku zajednicu

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije odlučio je da novčano pomogne rad Islamske zajednice za Boku Kotorsku u Crnoj Gori, piše agencija Anadolija.

Blagoslov za novčanu donaciju mitropolit Amfilohije dao je u manastiru Ostrog.

U razgovoru za agenciju Anadolija Husein efendija Hodžić, imam u Tivtu i predsjednik Medžlisa Islamske zajednice za Boku kotorsku i Budvu kazao je da je vladikin čin sigurno iskren i dobronamjeran.

“Ja sam mu veoma zahvalan na tome“, dodao je on.

Kako je istakao, njegovi kontakti, poznavanje i saradnja sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori, a posebno sa mitropolitom Amfilohijem traje nepunih deset mjeseci.

„Misli da smo rijetki predstavnici različitih konfesija bez obzira na međusobno različit hijerarhijski nivo uspjeli da vratimo međusobno povjerenje. Na sigurnom smo početku i putu da istinski razvijemo saradnju za korist i dobrobit suživota u crnoj Gori i šire. Ovo posebno neka čuju oni koji su puni usta i priče govoreći o lažima da hoće razvijati dobre međusobne, međukonfesionalne odnose. Žao mi je što medijski nije bilo popraćena naša dosadašnja međusobna saradnja i kontakti u Crnoj Gori, a posebno gdje sam imao priliku da upoznam sve patrijarhe svijeta koje je mitropolit Amfilohije pozvao u Bar prošle jeseni i gdje sam bio jedan od gostiju. Ima puno prostora koje nažalost vodeće međukonfesionalne zajednice, ljudi njihovi i čelnici ne koriste“, naveo je efendija Hodžić.

Naglasio je da su njihovi kontakti, susreti i saradnja koji traju deset mjeseci bili sigurno „bogati“.

„Ta saradnja je sigurno do ovoga svega i dovela, do jednog finala. Ovaj vladikin čin je ja sam siguiran vrlo iskren i vrlo dobronamjeran. Pratio sam ono što sam razgovarao kroz naše prije susrete, kroz liturgije, kroz Božićne akademije, osvećenja hramova, kroz namjeru vladike da pozove porodicu potomka iz Francuske čiji je otac uspio odbiti da ruši grobnicu na Cetinju i kada je vladika jučer razgovarao poziva čovjeka da mu u znak zahvalnosti najveći zlatni orden koji ima Srpska pravoslavna crkva. Prema tome crkva pravoslavna otvorena je za saradnju, ali mi to ne vidimo. Mi smo slijepi, mi samo pričamo ko je koga jučer ubio. To je problem. Vladikin čin je dobronamjeran i iskren, i ono što sam ja ovdje vidio, što ja sa njim sarađujem na jednoj ravnopravnoj osnovi. Preporučujem toplo da se uozbiljimo svi“, poručio je efendija Hodžić.

(Vijesti)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com