Niko nije kriv za krađu 10 miliona - Volim Podgoricu

Niko nije kriv za krađu 10 miliona

Vrhovno državno tužilaštvo  je utvrdilo da ne postoji  sumnja da je bilo koja osoba  izvršila krivično djelo  prilikom nelegalnog snabdijevanja Kombinata aluminijuma strujom (KAP) iz evropske interkonekcije. To je saopšteno zvanično “Vijestima” iz te  državne institucije.

Nelegalno snabdijevanje KAP-a  strujom bilo je u periodu  od 22. februara do 25. maja 2013 godine. Protivpravno je prisvojeno 190.515 MW/h u vrijednosti od 9,64 miliona eura.

Kompanijom su tada upravljali  Vlada i of-šor firma CEAC, ruskog biznismena  Olega Deripaske. Vlada, kojom je tada rukovodio Mila Đukanovića, je taj trošak  prebacila na građane.

Skupštinski Odbor za ekonomiju je  u julu 2013. godine,  na predlog tadašnjeg predsjednika odbora  Aleksandra Damjanovića, održao kontrolno saslušanje zamjenika VDT-a  Veselina Vučkovića kako bi se prikupile informacije  o eventualnom postojanju nezakonitih radnji.

Vučković je tada kazao da je VDT formiralo  posebni predmet u vezi snabdijevanje KAP-a strujom iz evropske interkonekcije.

“Riječ je o predmetu koji je završen prije formiranja Specijalnog državnog tužilaštva. Uvidom u dokumentaciju koje je Specijalno državno tužilaštvo preuzelo od Odjeljenja za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije i ratnih zločina utvrđeno je da je predmet završen i da tužilaštvo nije našlo da postoji osnovana sumnja da je bilo koje lice izvršilo krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”, odgovoreno je na pitanje “Vijesti” šta je tužilaštvo  uradilo povodom tog predmeta i da li je identifikovalo odgovornost pojedinaca zbog nelegalnog snabdijevanja KAP-a strujom.

Damjanović je  za “Vijesti” kazao da je na osnovu zaključaka odbora od tužilaštva u oktobru 2013. godine tražio  da mu se dostave podaci o postupanju države u tom slučaju, ali da  tri i po godine od tužilaštva nema reakcije, niti obavještenja o  eventualnim preduzetim mjerama.

“Smatram da je taj slučaj morao biti razmotren i javnost blagovremeno  obaviještena o ishodu,  jer se ćutanjem nadležnih daje signal  da se iste stvari mogu  ponovo dešavati. Svjedoci smo da je ta afera imala  i međunarodni odjek  i da je Crna Gora u okviru energetske zajednice predstavljena kao hajdučka država. Odgovorni za tu bruku se i dalje kriju iza države, jer kao što vidimo nema pravnog epiloga”, kazao je Damjanović.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač nazvao je krađu struje iz evropske interkonekcije  “pravom  hajdučijom”, te da se to do sada nije desilo nakon Drugog svjetskog rata.

“Upali ste u sistem EU i moralo se reagovati. To se ne može raditi hajdučki i za to neko mora da plati. To će biti država, odnosno njeni građani”, istakao je tada Kopač.

Zbog krađe struje uhapšen je  tadašnji  finansijski direktor KAP-a Dmitrij Potrubač   i protiv njega  je vođen krivični postupka koji je ubrzo obustavljen.  Potrubač je  pred tužilaštvom tvrdio da  je postojao interni dogovor da Crnogorski elektrodistributivni sistem za potrebe KAP-a, bez bilo kakvog ugovora o snabdijevanju, povlači struju iz evropske interkonekcije.

On je tvrdio da je za takvu praksu znala i Vlada, a 2014. je zbog hapšenja podnio tužbu protiv Crne Gore kod Evropskog suda za ljudska prava.

Građani su platili neovlašćeno korišćenje električne energije

Poslanik Socijademokratske partije (SDP) Raško Konjević   rekao je “Vijestima” da je začuđen da niko nije odgovoran što su građani platili 40 miliona eura za električnu energiju koju je ruski investitor u KAP-u trošio bez bilo kakvog ugovora, a neko mu to dozvoljavao.

“Građani su nakon toga platili neovlašćeno korišćenje te energije. Znači, građani plate struju koju je potrošio ruski investitor u KAP-u za proizvodnju aluminijuma i niko nije odgovoran.  Ruski investitor u KAP-u  je prodao taj aluminujim i ostvario profit, a građani mu plaćali struju. Neko je to omogućio Rusima. Zar Tužilaštvo nije izdalo nalog za hapšenje jednog od ruskih direktora  zbog toga? Nakon što su građani platili struju ispada da je sve bila farsa.” kazao je Konjević.

(Vijesti)

3 komentara

  1. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I have truly enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com