Početna » VIĐI OVO » Uskoro vakcina protiv raka prostate?

Uskoro vakcina protiv raka prostate?

Naučnici su osmislili vakcinu koja bi mogla da predstavlja lijek za rak prostate, kojom se stimuliše imunološki sistem da bi ubijao ćelije kancera.

Tokom kliničkih testiranja, naučnici su utvrdili da je vakcina zaustavila širenje tumora u 77 odsto slučajeva i da je kod 45 odsto pacijenata zabilježeno smanjenje tumora, piše “Dejli mejl”.

Rak prostate je drugi najčešći oblik kancera među muškarcima, od kojeg obolijeva svaki osmi muškarac u Britaniji i svaki sedmi u SAD. Rak prostate obično se razvija sporo i simptomi su godinama nevidljivi.

Simptomi se primjećuju tek kada ova žlijezda postane tako velika da počinje da predstavlja smetnju u funkcionisanju organizma. Rizik se povećava sa godinama, a češće se javlja kod onih koji imaju slučajeva u porodici.

Nova vakcina stimuliše imunološki sistem samog tijela da se bori protiv raka, što je takozvana imunoterapija. Za sada nije poznato kada će vakcina biti dostupna javnosti, ali obično je potrebno između 10 i 15 godina da lijek prođe sve faze kliničkog testiranja.

(Vijesti)

Check Also

Ukoliko roditelj ne vakciniše dijete platiće drakonsku kaznu

Vlada je usvojila Predlog zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti kojim je propisana obaveza ...

Više od 6.300 mališana nije primilo MMR vakcinu    

Iako je Crna Gora povećala obuhvat vakcinisane djece u gotovo svim opštinama, iz Instituta za ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *