Početna » VIĐI OVO » Uskoro vakcina protiv raka prostate?

Uskoro vakcina protiv raka prostate?

Naučnici su osmislili vakcinu koja bi mogla da predstavlja lijek za rak prostate, kojom se stimuliše imunološki sistem da bi ubijao ćelije kancera.

Tokom kliničkih testiranja, naučnici su utvrdili da je vakcina zaustavila širenje tumora u 77 odsto slučajeva i da je kod 45 odsto pacijenata zabilježeno smanjenje tumora, piše “Dejli mejl”.

Rak prostate je drugi najčešći oblik kancera među muškarcima, od kojeg obolijeva svaki osmi muškarac u Britaniji i svaki sedmi u SAD. Rak prostate obično se razvija sporo i simptomi su godinama nevidljivi.

Simptomi se primjećuju tek kada ova žlijezda postane tako velika da počinje da predstavlja smetnju u funkcionisanju organizma. Rizik se povećava sa godinama, a češće se javlja kod onih koji imaju slučajeva u porodici.

Nova vakcina stimuliše imunološki sistem samog tijela da se bori protiv raka, što je takozvana imunoterapija. Za sada nije poznato kada će vakcina biti dostupna javnosti, ali obično je potrebno između 10 i 15 godina da lijek prođe sve faze kliničkog testiranja.

(Vijesti)

Check Also

Efikasna vakcina koja liječi rak mogla bi uskoro da zamjeni hemoterapiju

Vakcina koja je uspješno izliječila 97 odsto tumora kod miševa biće testirana na ljudima s ...

U Crnoj Gori 2.925 novooboljelih od raka

Pre­ma po­sled­njim pre­li­mi­nar­nim po­da­ci­ma iz Re­gi­stra neo­pla­zmi, u Cr­noj Go­ri je evi­den­ti­ra­no 2.925 no­vo­o­bo­lje­lih od ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *