Vujanović: Očekujem da Rusija prihvati članstvo Crne Gore u NATO - Volim Podgoricu

Vujanović: Očekujem da Rusija prihvati članstvo Crne Gore u NATO

Kao što je NATO prepoznao Crnu Goru kao njenu članicu, to bi što hitnije trebala da učini i EU, poručeno je na predsjedničkoj diskusiji To Be Secure (2BS) Foruma „Slobodan narod mora stalno da ljubomorno čuva svoju slobodu od varljivih zamki uticaja stranih zemalja“.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović  uvjerena je da iako će se Crna Gora i dalje suočavati čak i sa elementima hibridnog rata, da je njen evroatlantski put zacementiran.

“Naša obaveza je da uvjerimo i EU i NATO da vrati pozornost na prostore Jugoistika Evrope. Samo obećanje članstva nije dovoljno, potrebno je učiniti konkretne korake. Jugoistok Evrope sve više je izložen tim štetim uticajima, uticajima geopolitičkih procesa, koji okružuju evropski i evroatlantski prostor,” kazala je Grabar-Kitarović.

“Danas se ponovo suočavamo sa renesansom političkih koncepata o ekskluzivnim zonama uticaja i teritorijalnoj ekspanziji, te ideološkim mitovima za koje smo, nažalost, pomalo i naivno mi vjerovali da pripadaju  prošlosti. Politički pritisci, vođeni retrogradnim idejama, stvaraju političku nestabilnost, ruše uspostvljene procese međunarodne saradnje i blokiraju process integracije. Uticaji takvih struja de fakto ograničavaju samostalnost i suverenitet nacionalnih država i cilj je stvaranje procesa trajne nestabilnosti”, ocijenila je ona.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je ocijenio da je NATO velika garancija trajnog obezbjeđenja slobode i stabilnosti Crne Gore.

“Nikada  NATO Nije bio protiv bilo koga , on je uvijek bio za interes Crne Gore, za interes regiona i interes svih građana. Pristupajući  NATO-u smo izvršili ustavnu obavezu, iz ustavotvorne Skupštine Crne Gore”, kazao je Vujanović.

On je uvjeren da će Rusija prihvatiti činjenicu pristupanja Crne Gore NATO- u i “da će imati onaj odnos prema Crnoj Gori kao članici NATO, koja uvažava to članstvo i koja zna da to članstvo nije protiv bilo koga, pa ni protiv Rusije.”

“Uvjeren sam da će Rusija na temelju takvog članstva imati odnose sa Crnom Gorom kakve ima i sa drugim državama regiona koje pripadaju NATO- u. Za to nam je potrebno strpljenje u Crnoj Gori i kondicija da sačekamo. Zato nam je neophodan državno odgovoran odnos prema svimn reakcijama koje smo imali iz Rusije”, naglaiso je Vujanović.

Slovenački predsjednik Borut Pahor naglasio da to što je “znao NATO napraviti u vezi proširenja  za Crnu Goru, to mislim da fali EU kada reflektuje poziciju na Zapadnom Balkanu”.

On je kazao da je potreban jedna nova etapa saradnje sa Ruskom federacijom, potreban je dijalog.

“Podržavam odluku NATO da je ponovo ušao u dijalog sa Rusijom, jer će ostati tradicionalan geopolitički konflikt, koji će  biti samo lošiji“, naveo je on.

(Vijesti)

1 komentar

  1. Can I simply say what a relief to search out somebody who actually is aware of what theyre talking about on the internet. You undoubtedly know the way to carry an issue to gentle and make it important. Extra folks have to read this and understand this facet of the story. I cant believe youre not more popular since you undoubtedly have the gift.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com