Otvoren “privremeni objekat” Verige, nemaju dozvolu, ali imaju Mila na otvaranju (FOTO) - Volim Podgoricu

Otvoren “privremeni objekat” Verige, nemaju dozvolu, ali imaju Mila na otvaranju (FOTO)

“Privremeni objekat” nazvan Verige65 otvoren je svečano u petak na Turskom rtu, iako nema dozvolu za rad, a Opština Kotor je prekinula postupak izdavanja dozvole nakon dopisa Specijalnog državnog tužilaštva da je u toku prikupljanje podataka o gradnji tog objekta.

Svečanom otvaranju je prisustvovao i šef Demokratske partije socijalista Milo Đukanović.

Jedan od osnivača firme Hefesta, koja je gradila objekat, je Aleksandar Šćepanović, brat manekenke Jelene Šćepanović, prijateljice Đukanovića.

Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić juče je obavijestio Opštinu Kotor da je u toku prikupljanje podataka o gradnji tog objekta, na osnovu prijave iz avgusta prošle godine koju su podnijeli lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić i sadašnji predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić koji su tražili preispitivanje izdavanje građevinske dozvole na toj lokaciji.

“Postupajući po ovoj informaciji – prijavi, Specijalno državno tužilaštvo sprovodi izviđaj, pa je tako do sada preko Specijalnog policijskog odjeljenja Uprave policije prikupilo potrebnu dokumentaciju, a u toku je prikupljanje potrebnih obavještenja uzimanjem izjava od službenih I odgovornih lica iz nadležnih organa I privrednih subjekata, na okolnosti gradnje objekta na lokalitetu Turski rt – Verige u Kotoru, nakon čega će se odlučiti o osnovanosti krivičnog gonjenja”, navodi se u Katnićevom dopisu u koji su “Vijesti” imale uvid.

“Vijesti” nezvanično saznaju da je nakon Katnićevog dopisa, Opština Kotor odlučila da prekine postupak izdavanje dozvole za rad tom objektu, dok se ne riješi postupak po prethodnom pitanju.

“Privremeni objekat”

Jednu od najatraktivnijih lokacija u Boki, sa pogledom na Perast i ostrva Gospe od Škrpjela i Svetog Đorđa, “Hefesta” je dobila u zakup, kao jedini  ponuđač na oglasu koji je  za njeno izdavanje po instrukciji MORT-a sredinom maja prošle godine raspisalo „Morsko dobro“.

Prema Planu, na ovoj lokaciji na katastarskim parcelama 68 i 69 K.O. Kostajnica predviđeno je postavljanje “privremenog objekta sa terasom površine cca 190m2 za ugostiteljsku djelatnost – turistički info-punkt, suvenirnicu, kafe-londž bar”, kao i uređenje parking prostora, javne rasvjete, opremanje javnim mobilijarom (klupe, žardinjere sa cvijećem, teleskop za razgledanje, kante za smeće itd).

Ova lokacija  sastavni je dio Uneskoovog zaštićenog područja svjetske prirodne i kulturne baštine, ali to nije spriječilo institucije da se zbog njegove gradnje objekta devastira dio prirodne obale. Direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara je u emisiji “Načisto” priznala da je sarađivala sa investitorom na projektu, godinu dana prije davanja saglasnosti.

Kako je postupala Miranović

“Vijesti” su ranije objavile da je Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kotora dao negativno nišljenje na plansku dokumentaciju, koja je omogućila gradnju na do tada netaknutoj padini Turski rt na ulazu u Verige.

Jokić je o sumnjama u postupak izgradnje na Verigama prošle godine obavještavao i ministra kulture Pavla Goranovića i Vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića.

“Sada kada sve znate, kada ste upoznati sa cjelokupnim postupkom, ne možete ostati nijemi. Sada nečinjenjem nanosite jednaku štetu Crnoj Gori i njenoj kulturnoj baštini koju je gospođa Anastrazija Miranović nanijela nezakonitim činjenjem. Od Vas se kao resornog ministra koji je položio zakletvu pred crnogorskom Skupštinom, očekuje da stanete u zaštitu Ustava i zakona. Čak i prije toga, od Vas očekujemo da stanete u zaštitu kulturnih dobara i zaštitu Boke Kotorske. U Vašim rukama je zaštita svjetske kulturno-prirodne baštine od onih koji misle da se ista kultiviše armiranim betonom”, pručio je Jokić Goranoviću u septembru 2016.

Jokić je tada podsjetio i na postupanja Miranović

“Uprkos tome što je njena područna jedinica u Kotoru dva puta dala stručno mišljenje kojim je odbacila mogućnost gradnje na Turskom rtu, gospođa Miranović je 30.12.2015. godine izdala konzervatorske uslove investitoru prema kojima je imao da uradi konzervatorski projekat. Konzervatorski projekat koji je predat gospođi Miranović na saglasnost je urađen u periodu novembar – decembar 2015. godine, na osnovu konzervatorskih uslova izdatih 30. decembra 2015. godine. Da li je investitor bio vidovit ili je gospođa Miranović znala kakvi konzervatorski uslovi su potrebni investitoru ne znamo, ali svakako sumnjamo da je u pitanju scenario lišen natprirodnih sila. Jedina dešavanja prizemnija od ovih su ona koja su pratila izdavanje rješenja za saglasnost na konzervatorski projekat, koji je urađen kako je urađen”, objasnio je Jokić.

Po njegovi riječima, u jednom danu, 9. marta 2016. godine, investitor je, navodno, uspio da zaključi ugovor sa JP Morsko dobro za korišćenje lokacije Turski rt i da preda na saglasnost konzervatorski projekat.

“Istog dana, Uprava za zaštitu kulturnih dobara je primila zahtjev, prekontrolisala konzervatorski projekat, glavni projekat, uporedila ih sa konzervatorskim uslovima, izradila interni akt stručno mišljenje o ispunjenim uslovima, izradila rješenje i izdala saglasnost investitoru. Tom prilikom je učinjen falsifikat time što se investitor pozvao na broj ugovora koji u tom trenutku nije postojao, a kasnije je pod tim brojem zaveden akt drugog privrednog društva. Takođe, gospođa Miranović i njena Uprava, valjda u žurbi, „zaboravili“ su da provjere da li investitor u trenutku predaje zahtjeva polaže prava na lokaciju Turski rt – Verige. Naravno, u trenutku predaje zahtjeva invesitor nije imao nikakva prava na lokaciji Turski rt, tačnije, gotovo mjesec dana nakon predaje zahtjeva stiče pravo korišćenja predmetnog prostora. S obzirom na ovakva postupanja Uprave i drugih organa, ekspeditivnost u radu gospođe Miranović nismo prijavili Ginisovoj knjizi rekorda već drugostepenom organu ministru Goranoviću i vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću”, zaključio je Jokić.

(Vijesti)

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com