Katić gradonačelik, Kordić šef parlamenta - Volim Podgoricu

Katić gradonačelik, Kordić šef parlamenta

Samo četiri čelna mjesta u Herceg Novom biće politički podijeljena, a to su mjesta predsjednika i dva potpredsjednika Opštine i šefa Skupštine opštine.

“Za sva ostala rukovodeća mjesta u Opštini i javnim preduzećima biće raspisan konkurs, a komisija će biti sastavljena upravo od ove četiri političke funkcije, gdje će odluka morati biti donijeta jednoglasno”, kazao je nosilac Novske liste Savo Marić za “Vijesti”.

Upravo je to bio jedan od uslova Novske liste za ulazak u vlast, koju će dijeliti sa Demokratama, Demokratskim frontom, SNP-om i koalicijom SDP-URA.

Šef novskih Demokrata Stevan Katić potvrdio je juče “Vijestima” da će on biti predsjednik Opštine.

Katić je objasnio da je poštovan politički princip da Demokrate, s obzirom da imaju najviše mandata, predlože kandidata za predsjednika Opštine.

Simonida Kordić Simonida Kordić 

U skladu sa tim principom, mjesto predsjednika SO pripašće DF-u, a potpredsjednici Opštine biće iz SNP-a i Novske liste. Prema nezvaničnim informacijama, ta mjesta pripašće nosiocima izbornih lista Simonidi Kordić, Danijeli Đurović, odnosno Savu Mariću.

Savo Marić Savo Marić

“Ono što nam je bitno kao ljudima svjesnim odgovornosti koju smo preuzeli je da izuzevši nekoliko političkih funkcija, na ključna mjesta dođu ljudi koji će svoje funkcije shvatiti ne kao cilj, što je do sada bio slučaj, već kao sredstvo da se Herceg Novi modeluje kao prijatno mjesto boravka za sve njegove građane, ali i turiste koji će mu se vraćati iz godine u godinu”, navodi lider novskih Demokrata.

Kordićeva je rekla da politička moć ne smije, kako je kazaoa, kao ranije, biti nadređena stručnim kapacitetima. Dodala je da će timski rad i saradnja biti ključni moto nove vlasti.

Lider koalicije SDP/URA Dragan Šimrak istakao je da su tom procesu dali doprinos bez ikakvog uslovljavljanja. On vjeruje da ta njihova dobronamjernost neće biti zloupotrijebljena.

Predstavnici ovih partija, koje su na izborima 7. maja osvojile 19 od 34 mandata u SO, dogovorile su se prije tri dana o formiranju vlasti, uz, kako su saopštili, poštovanje izbornih programa i odabir stručnih kadrova kroz potpunu depolitizaciju lokalne samouprave.

Osim depolitizacije uprave, one su u predizbornim obećanjima, između ostalih, najavile rješavanje infrastrukturnih problema grada i stvaranje boljih uslova za razvoj turizma.

Danijela Đurović Danijela Đurović 

“Prvi potezi nove hercegnovske vlasti su skeniranje i analiza stanja u svim oblastima i segmentima od značaja za normalno funkcionisanje jedne opštine i, odmah nakon toga, rješavanje gorućih problema“, najavio je Katić.

Uključivanje u procese privatizacije u Novom, kako bi se zaštitio interes građana, biće zadatak nove vlasti. “Prioritet će biti aktivnosti na opstanku bolnice u Meljinama i njeno vraćanje u sistem javnog zdravlja”, navodi Katić, a Marić od koalicionih partnera očekuje da zajedno stopiraju prodaju Instituta, da do kraja ove godine zajednički, pravnim putem, pokušaju da vrate hotele HTP Boke u vlasništvo grada, kao i zadužbine.

Katić očekuje da se svi dogovori postižu “onom istom dinamikom kojom smo već pokazali da umijemo da funkcionišemo kada hoćemo. Ukratko, brže nego što očekuju i najveći optimisti”.

Katić: Ne znam čemu se DPS nada, ali je to neostvarivo

Iz hercegnovskog DPS-a je nedavno saopšteno “da je u politici sve moguće”, pa i da ta partija uspije da oformi vladajuću koaliciju.

Uputili su poziv svim partijama, kako su naveli, sličnih razvojnih programa i vrijednosti na dogovor.

“Ne znam čemu se DPS nada, ali znam da je to neostvarivo. Iz prostog razloga što nijedna partija, osim njihovih satelita i organizovanih kriminalnih grupa ne dijeli njihove ‘razvojne programe i vrijednosti’, a što je još bitnije, ne dijeli ih ni narod, što su pokazali i posljednji lokalni izbori koji su definitivno stavili tačku na njihovu vlast u Herceg Novom”, prokomentarisao je Katić za “Vijesti”.

(Vijesti)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com