PODGORICA: Drastično povećanje cijene vode kako bi se “očuvalo zdravlje građana” - Volim Podgoricu

PODGORICA: Drastično povećanje cijene vode kako bi se “očuvalo zdravlje građana”

Podgorički vodovodni sistem jedan je od rijetkih sistema u Crnoj Gori koji se u posljednjih 10 godina širio i rekonstruisao i ne može se porediti sa vodovodnim sistemima koji rade na ivici održivosti, ocjenjuju iz preduzeća „Vodovod i kanalizacija“.

Iz tog  gradskog preduzeća reagovali su povodom ocjene odbornice Demokratskog fronta Branke Bošnjak da se poskupljenje vode u Podgorici ne može opravdavati visokim cijenama vode u drugim opštinama.

Bošnjak je saopštila da na visoku cijenu vode van Podgorice utiču brojni faktori, od geografskih do tehničkih, koji utiču na to da je voda skuplja.

Iz „Vodovoda” su naveli  da podizanje cijena predstavlja neophodnu mjeru za kontinuirano povećanje kvaliteta usluga i očuvanje zdravlja građana.

Smatraju da ocjena Bošnjak odgovara stanju iz 90-ih godina kada se podgorički sistem sastojao od urbanog dijela grada i kada se Podgorica napajala vodom sa izvorišta Mareza i Zagorič.

Podgorički vodovodni sistem je najveći u Crnoj Gori sa blizu 80.000 potrošača i mrežom od preko 1.000 kilometara, te zahtijeva permanentno ulaganje.

„Napominjemo da na teritoriji Glavnog grada trenutno je u funkciji preko 40 prepumpnih stanica kojima se voda doprema do potrošača u drugoj i trećoj visinskoj zoni…. u podgoričkom vodovodnom sistemu postoji oko 200 kilometara vodovodne mreže koja u narednom periodu mora da bude rehabilitovana ili zamijenjena“, ističu iz gradskog „Vodovoda“, dodajući da su tokom prethodne dvije godine preuzeli lješanski, biočki, piperski i komanski vodovod, kao i desetine manjih vodovoda na području grada.

Upoređivati se sa vodovodnim sistemima u Crnoj Gori koji u ovom trenutku rade na ivici održivosti nije cilj podgoričkog vodovoda.

„Stvaranje održivog, tehnički i sanitarno sigurnog vodovodnog sistema Glavnog grada treba da bude zajednički cilj svih nas pa i gospođe Bošnjak“, naglašavaju iz „Vodovoda“.

Kvalitetnog vodosnabdijevanja, bez intenzivnog ulaganja u zamjenu dotrajale vodovodne infrastrukture, zamjenu azbest cementnih cijevi i izmještanja dijela infrastrukture iz privatnih imanja, neće biti ocjenjuju u „Vodovodu“.

Iz tog preduzeća najavili su da će građani za jun dobiti uvećane račune za 22,03 odsto.

(Vijesti)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com