PODGORICA: Miomira Mugošu HAPSE tek na jesen? - Volim Podgoricu

PODGORICA: Miomira Mugošu HAPSE tek na jesen?

Ambasador Crne Gore u Sloveniji i bivši gradonačelnih Podgorice Miomir Mugoša neće biti uhapšen do jeseni jer je, navodno, sklopio “dogovor” sa Specijalnim državnim tužilaštvom da “zastanu” dok mu ne istekne diplomatski mandat, tvrdi nekoliko izvora bliskih Mugoši.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je to juče negirao.

“Pitanja koja ste naveli nijesu u domenu aktivnosti i rada Specijalnog državnog tužilaštva. Specijalno državno tužilaštvo u ovom, kao i u svakom drugom predmetu, postupa isključivo po Ustavu i zakonima,  a ne po bilo kakvim „dogovorima“, piše u odgovoru Katnića na pitanje “Vijesti” da li je to istina i, ako jeste da to objasni.

Milivoje Katnić Katnić 

Specijalni tužilac Živko Savović, prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, završio je izviđaj u predmetu “Bazar”.

Izvori “Vijesti” bliski istrazi tvrde da je sljedeći tužiočev korak trebalo da bude saslušanje Mugoše u svojstvu osumnjičenog i otvaranje istrage.

Isti izvori tvrde da će u tom predmetu biti osumnjičen i aktuelni ministar turizma i održivog razvoja Pavle Radulović, koji je bio na funkciji gradskog menadžera Glavnog grada Podgorice.

Krajem 2015. godine Katnić je javno najavio istragu u predmetima “Bazar” i “Carine”. Početkom prošle godine tadašnji šef Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminala, a sada šef Specijalnog policijskog tima Dragan Radonjić izjavio je da je policija završila istragu i da su sve prikupljene informacije predali tužilaštvu.

Pavle Radulović Radulović 

Mugoša je krajem septembra u Specijalnom tužilaštvu bio na višesatnom saslušanju kao svjedok, a u toku je suđenje bivšem administratoru Glavnog grada Željku M. Vukoviću, koji je sada pomoćnik direktora Vodovoda. Vuković  je optužen da je prilikom gradnje tržnog centra Bazar, u korist kompanije “Čelebić”, napravio štetu budžetu Podgorice od 1.662.250 eura.

SDT je istragu u predmetu Bazar otvorilo nakon što su im Demokrate 2015. godine predale dokumentaciju u kojoj se navodi da je Vuković dva puta nezakonito oslobodio kompaniju Ćelebić plaćanja komunalnih taksi.

Uprava lokalnih javnih prihoda krajem 2011. godine donijela je rješenja na osnovu kojih se kompanija “Čelebić”, Tomislava Čelebića, obavezuje da Glavnom gradu na ime lokalne komunalne takse za korišćenje prostora na javnoj površini isplati 1.662.250 eura. Tek nakon dvije godine Vuković  je odlučio o ovim rješenjima, poništio ih je i vratio Upravi na ponovno odlučivanje.

Uprava je u aprilu 2014. godine ponovo donijela ista, obavezujuća rješenja. Nakon lokalnih izbora u Podgorici, a neposredno prije odlaska s funkcije, u julu 2014. godine, Vuković je ponovo poništio rješenja Uprave.

Mugoša je, kao svjedok u ovom slučaju, izjavio da je to bio izvanredan posao za Opštinu.

U tom, prema Mugošinoj ocjeni, izvanrednom poslu, Glavni grad i “Čelebić” uložili su istu sumu novca u izgradnju Bazara, po četiri miliona eura. Na kraju je gradu pripalo pola izgrađenih kvadrata, ali je to pola parking prostora i zelena pijaca. Čelebiću je pripalo blizu 6.000 kvadrata ekskluzivnog poslovnog prostora (samoposluga, prodavnice, butici…). Grad je, pored toga, nakon izgradnje, sva parking mjesta izdao “Čelebiću” i to za 20.000 eura godišnje.

Tako “Čelebić” gazduje tržnim centrom gotovo u cijelosti.

Nakon što su Mugoša i Čelebić, oktobra 2012. godine svečano otvorili tržni centar, postalo je jasno da je osim ugovorom predviđenih prizemlja i prvog sprata, izgrađen i drugi sprat površine od oko 3.000 kvadrata.

U krivičnoj prijavi Demokrata stoji da je mjesec dana nakon otvaranja, sačinjen aneks ugovora i tek tada je precizirano što sve pripada Čelebiću. U decembru 2012. godine potpisan je i drugi aneks, kojim je izvedena računica po kojoj je Glavni grad u ovom poslu navodno dobio onoliko koliko je i uložio. Za uložena četiri miliona, dobijeno je ukupno 3,8 miliona, računicom po kojoj kvadrat parkinga vrijedi 450, a zelene pijace 1.90 eura.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com