Tramp odlikovao potpukovnika Velibora Bakrač Ordenom zasluge - Volim Podgoricu

Tramp odlikovao potpukovnika Velibora Bakrač Ordenom zasluge

Potpukovnik Velibor Bakrač, načelnik Direkcije za međunarodnu saradnju u Direktoratu za politiku odbrane Ministarstva odbrane, odlikovan je od strane predsjednika Donalda Trampa Ordenom za zasluge (Legion od Merit), najvišim američkim vojnim odlikovanjem koje može dobiti pripadnik strane vojske, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Potpukovniku Bakraču Orden je uručila Laura Kuper, vršilac dužnosti zamjenika pomoćnika sekretara za dobranu SAD-a tokom 2BS Foruma koji je održan u Budvi 11. i 12. maja.

U obrazloženju odluke stoji da je potpukovnik Bakrač  dao „izvanredan doprinos službi u svojstvu vojno-diplomatskog predstavnika Crne Gore u SAD, u periodu od septembra 2011. do avgusta 2016. godine“, odnosno „jačanju odbrambene bilateralne saradnje SAD i Crne Gore, čime su još jednom potvrđeni sveukupni prijateljski odnosi dvije države“.

“Potpukovnik Bakrač je tokom svog mandata bio besprekoran u izvršavanju zadataka i direktno doprinio procesu evroatlantskih integracija Crne Gore, posredujući u naporima koji su prethodili njenom dobijanju pozivnice za članstvo u NATO“, stoji u obrazloženju odluke.

Orden „Legion of Merit“ se od 1942. godine dodjeljuje kao jedno od najvažnijih priznanja za zasluge i dostignuća u službi oružanih snaga SAD-a za poseban doprinos jačanju međunarodne saradnje dodjeljuje i stranim zvaničnicima i diplomatama.

Kao što je i potpukovnik Bakrač istakao primajući odlikovanje, riječ o priznanju Vojsci Crne Gore, Ministarstvu odbrane i državi Crnoj Gori, za posvećenost integracijama, izgradnji modernih oružanih snaga koje su spremne preuzeti nove zadatke i obaveze u okviru NATO-a.

Potpukovnik Bakrač rođen je 1977. godine. Nakon gimnazije koju je završio u Plužinama, diplomirao je 2000. godine na Vojnoj akademiji kopnene vojske, smjer artiljerija, u Beogradu. Magistrirao je na Euroatlantskim integracijama na Fakultetu političkih nauka u Podgorici.

Potpukovnik Bakrač bio je komandir raketne baterije, potom zastupnik komandanta haubičkog diviziona 5. motorizovane brigade u Danilovgradu, te komandir Komande stana u Komandi Podgoričkog korpusa, nakon čega prelazi za referenta za protokol u Kabinetu načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore.

Od 2007. do 2011. bio je šef protokola ministra odbrane, kada je imenovan za atašea za odbranu, vojsku, mornaricu i vazduhoplovstvo u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i  nerezidentnog izaslanika odbrane za Kanadu i Island u Vašingtonu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com