Početna » NOVOSTI » “Zbog partijskog zapošaljavanja godišnje gubimo skoro četiri i po miliona eura”

“Zbog partijskog zapošaljavanja godišnje gubimo skoro četiri i po miliona eura”

Odbornik u Skupštini Glavnog grada i potpredsjednik podgoričkog odbora Građanskog pokreta URA Luka Rakčević tvrdi da su od stupanja na funkciju gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića do danas, godišnji iznosi za bruto zarade, doprinose i ostala primanja zaposlenih u Glavnom gradu porasli za 4.431.911 eura.

“Umjesto racionalizacije i smanjivanja visokih troškova, mi godišnje zbog partijskog zapošaljavanja gubimo skoro četiri i po miliona eura”, istakao je Rakčević.

On je kazao da ni javne službe, čiji je je osnivač Skupština Glavnog grada nijesu poslovale odgovornije.

“Tako je preduzeće ‘Vodovod i kanalizacija’ tokom 2000. godine izdvajalo svega milion i po eura za zarade svojih zaposlenih na godišnjem nivou, dok danas ti troškovi iznose skoro šest miliona. Dakle, troškovi su uvećani za četiri puta, a u istom periodu, cijena vode povećana je za skoro pet puta”, tvrdi Rakčević.

On je kazao da umjesto da javne službe smanje svoje glomazne aparate, pa tekuću potrošnju servisiraju prodajom usluge, a dobit usmjeravaju ka razvoju grada, inrastrukture i izgradnji novih sadržaja, samo u posljednjih pet godina – Glavni grad je tim javnim službama proslijedio čitavih 35,2 miliona eura za vršenje javne funkcije.

“Ceh takvog neodgovornog upravljanja na kraju uvijek plaćaju građani. Samo u posljednjih godinu i po, lokalna uprava je, u cilju krpljena budžetskih rupa izazvanih neodgovornim upravljanjem duplirala lokalne komunalne takse i redefinisala porez na nepokretnost. A od naredne godine planira se uvođenje dva nova nameta – komunalne naknade i komunalnog doprinosa”, istakao je Rakčević.

On je kazao uz to drastično raste cijena vode, koja će nakon najavljenog poskupljenja, biti za čak šest puta skuplja nego 2000. godine.

“Uzimajući u obzir socijalnu demografiju stanovnika Glavnog grada, kojima se na godišnjem isplati preko dva miliona eura za socijalna davanja i troškove javne kuhinje, svako novo podizanje nameta predstavlja sebičnu politiku i čist bezobrazluk. Budžet Glavnog grada je duplo manji od onog iz 2009. godine, lokalna uprava posluje sa minusom od čak 3.532.324 eura, dok uprkos tome, gradonačelnik Stijepović gradsku administraciju uvećava za skoro 750 ljudi”, kazao je Rakčević.

(Vijesti)

Check Also

PRIJE 3 GODINE SE PREKO NOVINA ODREKAO DIPLOME ZBOG PARTIJSKOG ZAPOŠLJAVANJA: Evo gdje je i šta radi Branimir o čijem potezu je brujao region!

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte ...

Zlatičanin kandidat za Trinaestojulsku nagradu

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *