Glavni grad: Ni matematika, a ni politika mu nijesu jače strane - Volim Podgoricu

Glavni grad: Ni matematika, a ni politika mu nijesu jače strane

Glavni grad reagovao je na tvrdnje odbornika u Skupštini Glavnog grada i potpredsjednik podgoričkog odbora Građanskog pokreta URA Luke Rakčevića.

Rakčević je između ostalog saopštio da su od stupanja na funkciju gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića do danas, godišnji iznosi za bruto zarade, doprinose i ostala primanja zaposlenih u Glavnom gradu porasli za 4.431.911 eura.

“Odbornik u Skupštini Glavnog grada Luka Rakčević u svom već prepoznatljivom maniru javno reaguje bučno, ali kao i uvijek do sada potpuno površno i neargumentovano. Umjesto da se bavi poslom za koji ga plaćaju građani Podgorice, on demonstrira klasično poltikanstvo održavanjem partijske press konferencije na kojoj građane glavnog grada i cjelokupnu javnost obmanjuje netačnim i tendencioznim tvrdnjama. Rakčević bi kao odbornik valjda trebao da zna i da pravi razliku između zarada u preduzećima i javne funkcije koju gradska preduzeća obavljaju, ali to nažalost u njegovom nastupu nije bio slučaj. Koliko su proizvoljne i imaginarne cifre od, navodno, 4,5 miliona novih troškova za plate i 750 novih zaposlenja u Glavnom gradu, sa kojima licitira odbornik Rakčević, najbolje potvrđuje podatak da u gradskoj upravi, javnim ustanovama, sekretarijataima, upravama, službama … ukupno radni 887 službenika. Dakle, po njegovim tvrdnjama Glavni grad je prije tri godine imao 137 zaposlenih, što apsolutno nema veze sa zdravim razumom”, navodi se u reagovanju Glavnog grada.

Dodaju da Rakčević ima “dobru namjeru i želju da se posveti poslu koji obavlja bi došao i do zaključka da je povećanje sredstava za javnu funkciju uzročno posledično povezano sa infrastrukturnim, demografskim i ukupnim rastom i razvojem grada”.

“Opšte je poznata činjenica da Podgorica ima permanentenu stopu rasta broja stanovnika i potpuno je logično da se kontinuranim rastom i širenjem grada uvećavaju i troškovi za njegovo održavanje i pružanje servisa i usluga građanima koje su u nadležnosti Glavnog grada. Takođe, logično je da povećanje broja stanovnika neophodno podrazumijeva i brojniju administraciju, jer je obaveza Grada rada da efikasno izlazi u susret potrebama svojih građana i u tome je osnovni razlog u povećanju broja zaposlenih u Glavnom gradu i javnim ustanovama za 82 službenika u poslednje tri godine. To uvećanje je prvenstveno zasnovano na činjenici da je došlo do formiranja novih službi i ustanova koje bi, za sve veći broj građana Podgorice, obezbijedile da se na što efikasniji način rješavaju ona pitanja koja su u nadležnosti Glavnog grada”.

Iz Glavnog grada navode da je u tom cilju i došlo do podjele Komunalne policije i Komunalne inspekcije na dva posebna organa što je rezultiralo kadrovskim pojačanjem obije službe.

“Otvoren je Dnevni centar, Ženski paviljon na Kakrickoj gori, Biro za komunikaciju i koordinaciju odnosa sa građanima i Biro za ekonomsku saradnju i podršku biznis zajednici. Na kraju, da se profesionalnije i odgovornije bavi poslom za koji su ga birali građani, odbornik Rakčević bi, takođe, trebao da zna da je uvođenje novog komunalnog doprinosa, nova zakonska obaveza za održavanje javne infrastrukture u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima, i ona podjednako važi za sve loklane samouprave u državi, pa ni Podgorica nikako ne može biti izuzetak u tom slučaju”, zaključuje se u reagovanju.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com