U Igalu proslavljen Dan državnosti Kraljevine Norveške - Volim Podgoricu

U Igalu proslavljen Dan državnosti Kraljevine Norveške

Dan državnosti Kraljevine Norveške proslavljen je danas u Igalu uz prigodan kulturno zabavni program.

Povorka u kojoj su bili norveški gosti, Gradska muzika Herceg Novi sa mažoretkama, djeca iz Dječijeg doma „Mladost“ Bijela, članovi KUD „Igalo”, kao i mnogobrojni prijatelji norveškog naroda prodefilovala je Igalom.

“Crna Gora i Norveška već dugi niz godina, njeguju prijateljstvo i dobre odnose  motivisani  istorijskim,  kulturnim i privrednim interesima. Narodi su uvijek gajili posebne veze, što se ogleda u konkretnim oblicima saradnje na brojnim poljima, pomoći u obnavljanju zemlje stradaloj u ratu ili zemljotresu i uvijek u različitim situacijama kada je god to trebalo. Ni danas nije drugačije na naše zajedničko zadovoljstvo”, kazao je Dragan Janković potpredsjednik opštine Herceg Novi, kazao je Dragan Janković potpredsjednik Opštine

“Naše prijateljstvo se ne odnosi samo na novije vrijeme i nije toliko toplo i blisko samo zato što Norvežani dolaze u Igalo da uživaju u crnogorskoj klimi, prirodi, hrani i gostoprimstvu, ali isto i zbog toga. Veza između naših dviju zemalja traje još od davne 1893. god, kada je Henrik Angel, po zadatku Knjaza Nikole, došao u Crnu Goru i otvorio prvu školu skijanja. Čak se smatra da je on osnivač skijanja u Crnoj Gori”, kazala je druga sekretarka norveške ambasade u Beogradu Mari Loose.

Norvežani su prvi put u Igalo došli 1976. godine došli u Institut “Dr Simo Milošević”, a saradnja između zdravstveno-turističke ustanove u Igalu i norveške vlade, koja o trošku države šalje svoje sunarodnike na liječenje i oporavak u Igalo, traječetiri decenije.

“Ove godine navršava se 41 godina saradnje između naše dvije države i cijenim da je ste upravo vi i vaša današnja energija dokaz da je riječ o više nego uspješnoj saradnji. Nadam se da mi nećete zamjeriti to što ću iskoristiti priliku da se ovim putem zahvalim i svim zaposlenima bez čijeg truda, stručnosti i profesionalnosti norveški program ne bi bio ono što je danas”, kazao je Zoran Bošnjak izvršni direktor Instituta Dr Simo Milošević Igalo.

Glavna norveška sestra Inger Solveig Hansen, kazala je veliko zadovoljstvo proslaviti praznik sa prijateljima u prelijepom Igalu.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com