Otvoren 70. Filmski festival u Kanu - Volim Podgoricu

Otvoren 70. Filmski festival u Kanu

Kanski filmski festival, 70. po redu, otvoren je juče u tom francuskom gradu, uz prisustvo brojnih zvijezda, među kojima su Vil Smit i Marion Kotijar. Prve večeri priređena je projekcija filma “Ismael”s Ghost” francuskog reditelja Arnoa Deplešena. Do 28. maja za Zlatnu palmu nadmetaće se 19 ostvarenja.Voditeljka ceremonije otvaranja je slavna glumica i zvijezda novog filma Emira Kusturice “Na mliječnom putu” Monika Beluči.

Najbolji film odabraće žiri u sastavu: španski reditelj Pedro Almodovar (predsjednik), glumci Vil Smit (SAD), Džesika Čestejn (SAD), Anjes Žaui (Francuska), Fan Bingbing (Kina), reditelji Paolo Sorentino (Italija), Maren Ade (Nemačka), Park Čan-Vok (Južna Koreja) i francusko-libanski kompozitor Gabrijel Jared.

U konkurenciji za prestižnu Zlatnu palmu su filmovi “Wonderstruck” Toda Hajnsa sa Džulijan Mur i Mišel Vilijams u priči o dva gluva djeteta koja žive paralelne živote u dvadesetim i sedamdesetim godinama prošlog vijeka, zatim “Jupiter”s Moon” mađarskog reditelja Kornela Mundruza o mladom izbjeglici koji otkriva nevjerovatne moći nakon što je ranjen.

Sofija Kopola u Kan dolazi sa rimejkom filma iz 1971. godine u kome je igrao Klint Istvud, a ovoga puta Kolin Farel glumi ranjenog vojnika koji zavodi žene oko sebe, a pored njega igraju Nikol Kidman i Kirsten Danst.

Mišel Azanavisijus, Oskarom nagrađen za ostvarenje “The Artist”, u Kanu će prikazati film “Redoubtable” o legendarnom reditelju Žan-Liku Godaru, Džejk Džilnhol i Tilda Svinton igraju u priči “Okja” južnokorejskog reditelja Bong-Jon-Hoa o djevojci koja rizikuje sve da bi zaštitila džinovsku životinju.

Za Zlatnu palmu se takmiče i “The Meyerowitz Stories” američkog reditelja Noa Baumbaha sa Benom Stilerom, Emom Tompson, Kendis Bergen i Dastinom Hofmanom u glavnim ulogama, zatim drama o ratnom veteranu “You Were Never Really” Lin Remzi, kao i “Loveleš” ruskog režisera Andreja Zvjaginceva.

U glavnom takmičarskom programu biće prikazan i film “Good Time” Džoša i Benija Safdija sa Robertom Patinsonom u ulozi pljačkaša banaka, Mihael Haneke predstaviće porodičnu dramu “Happy End” sa Izebel Iper koja se odvija na sjeveru Francuske, a u pozadini priče je migrantska kriza.

Publika će gledati i “The Square” švedskog autora Rubena Ostlunda, “The Killing of a Sacred Deer” Jorgosa Latimosa sa Nikol Kidman i Kolinom Farelom u glavnim ulogama, “Rodin” Zzaka Doalona u kome igra Zzerar Departje, “In The Fade” Fatiih Akina, “Amant Double” Fransoa Ozona.

Za Zlatnu palmu će se takmičiti i “120 Beats Per Minute” Robina Kampilja, “Radiance” Naomi Kavase, “The Day After” Hong Sang-Soa i “A Gentle Creature” Sergeja Loznice.

(Tanjug)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com