Podgoričani se žale na povećane račune za vodu, EVO ŠTA KAŽU IZ VODOVODA! - Volim Podgoricu

Podgoričani se žale na povećane račune za vodu, EVO ŠTA KAŽU IZ VODOVODA!

Posljednih nekoliko dana Anteni M se javilo nekoliko čitalaca, koji su se žalili na povećane aprilske račune za vodu u Podgorici. Jedan od njih nam je i poslao fotografiju računa za vodu za februar, mart i april, na kojima se vidi povećanje potrošnje vode sa 7 kubika na 17, iako, kako tvrdi, nijesu imali povećanu potrošnju u odnosu na raniji period.

O povećanim računima za vodu govori se i na Fejsbuku, gdje ljudi iznervirani prozivaju Vodovod. Tako je jedna Podgoričanka napisala da se osjeća ljuto, jer joj je zabilježena duplo veća potrošnja nego u proteklih godinu.

Iz Vodovoda su portalu Antena M kazali da prosječni račun za april, kada je u pitanju stambeni sektor iznosi 5,28 eura kod potrošača koji imaju interni vodomjer i 11,58 eura za potrošače kojima se potrošnja mjeri preko zajedničkog vodomjera.

“Za istu kategoriju potrošača prosječni račun za februar je bio 5,10 eura kod internih vodomjera i 11,40 eura kod zajedničkih vodomjera, dok je za mart mjesec on iznosio 5,21 euro, odnosno 11,53 eura. Na visinu aprilskog računa za utrošenu vodu u DOO Vodovod i kanalizacija do danas je od strane potrošača iz stambenog sektora pristiglo 15 reklamacija”, naveli su iz Vodovoda.

Dodaju da prosječni broj reklamacija koji u toku mjeseca pristigne, nije veliki i u odnosu  na broj izdatih računa i kreće se svega 0,3 odsto.

“Najveći broj reklamacija koje dobijamo su iz stambenog sektora u kojima se potrošnja vode obračunava preko zajedničkog vodomjera. Potrošači koji imaju pritužbe na visinu računa za utrošenu vodu mogu reklamirati račun u zakonski predviđenom roku. Na osnovu podnijete reklamacije stručna ekipa Preduzeća izlaskom na teren utvrđuje činjenično stanje (moguće postojanje kvara), nakon čega služba za reklamacije računa,  donosi odluku o osnovanosti iste i obavještava potrošača. Naš cilj  je da svaki račun bude ispravan i da odgovara tačnom stanju potrošnje vode. Zbog toga svaku reklamaciju detaljno provjerimo”, kažu iz te institucije.

Navode i da se prosječna potrošnja vode za jedno domaćinstvo može izračunati prema tehničkim normama, odnosno prema normi koja kod nas iznosi 200/litara/ stanovnik/dan.

“To bi značilo da četvoročlana porodica potroši dnevno 0,8m3, odnosno mjesečno oko 24m3. Ova norma potrošnje podrazumijeva samo sanitarnu vodu, odnosno  ne podrazumijeva nalivanje okućnica i moguće kvarove na instalacijama potrošača. Nažalost, česti slučajevi u starim stambenim zgradama jeste prisustvo kvarova , kao posljedica loših instalacija i nemarnost samih stanara u dijelu saniranja sanitarnih uređaja (vodokotlići i slavine), što za posledicu ima uvećanje računa. Zbog svega neophodno je da svi korisnici vode računa o instalacijama, kako u svojim stambenim jedinicama, tako i vodovodnim cijevima do vodomjera, što je  u isključivo njihovoj nadležnosti. DOO „Vodovod i kanalizacija“ u okviru svoje nadležnosti raspolaže sa ekipama za detekciju, koje su u službi korisnika prilikom otkrivanja kvarova”, poručuju iz Vodovoda.

 (Antena M)

1 komentar

  1. Appreciating the persistence you put into your blog and in depth information you provide. It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same out of date rehashed information. Excellent read! I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com