Presuda Upravnog suda: Table sa natpisom “Park nezavisnosti” mogu biti vraćene - Volim Podgoricu

Presuda Upravnog suda: Table sa natpisom “Park nezavisnosti” mogu biti vraćene

Upravni sud Crne Gore usvojio je tužbu Mjesne zajednice Herceg Novi, koju zastupa punomoćnica, predsjednica MZ, Jasmina Vuković, protiv rješenja bivše predsjednice Opštine Herceg Novi, Nataše Aćimović, kojim je ukinuto rješenje Sekretarijata za stambeno komunalne poslove i zaštitu životne sredine od 8.juna 2016. godine.

Njime je MZ Herceg Novi odobreno postavljanje 3 parkovske table sa natpisom “Park nezavisnosti 21.05.2016.”, u parku između supermarketa Idea i zgrade Pošte u Herceg Novom.

Kako se navodi u obrazloženju Upravnog suda, u koji je Radio Jadran imao uvid, tužilac MZ Herceg Novi,  je osporila zakonitost rješenja, jer tuženi, Opština Herceg Novi, nema zakonskog ovlašćenja da ukine prvostepeno rješenje, već to ovlašćenje pripada drugom organu. Takođe, navodi se da tuženi organ, Opština, nije dostavila odgovor na tužbu. Nakon razmatranja predmeta, sud je tužbu proglasio osnovanom, navodi se u dokumentu.

Obrazloženo je i da predsjednik Opštine nema ovlašćenja drugostepenog organa u upravnim stvarima.

“Ukidajući rješenje Sekretarijata za stamebno komunalne poslove i zaštitu životne sredine, počinjena je bitna povreda pravila upravnog postupka ( iz Člana 226. stav 2. tačka 1. ) Zakona o opštem upravnom postupku. Pored navedenog, u smislu člana 258. stav 1. Zakona o upravnom postupku, rješenje može poništiti ili ukinuti, po osnovu službenog nadzora, drugostepeni organ, a ako nema drugostepenog organa, rješenje može poništiti ili ukinuti organ koji je ovlašćen da obavlja nadzor nad radom organa koji je donio rješenje. U konkretnom slučaju, prvostepeno Rješenje je donio Sekretarijat, u okviru svoje nadležnosti, dok Glavni administrator ima ovlašćenja drugostepenog organa, zbog čega predsjednik Opštine nije mogao, pozivajući se na član 257. ZUP-a, donijeti odluku o poništenju, zbog čega je osporeno rješenje valjalo poništiti”, kaže se dalje u obrazloženju.

Predsjednica MZ Herceg Novi, Jasmina Vuković, za Radio Jadran pojašnjava da ovo sada konkretno znači da table mogu biti vraćene, jer bivša predsjednica Opštine, Nataša Aćimović nije ni imala ingerenciju da poništi rješenje o njihovom postavljanju:

“Imamo rješenje Sekretarijata iz prošle godine od maja da se table postave. Međutim, predsjednica je to rješenje poništila u junu, table su preklo noći nestale, a ujutru je MZ uručeno rješenje da mora skinuti table. Ona nije bila u zakonskoj mogućnosti da to uradi, jer, evo, vidimo da je sada poništena njena odluka, jer nije bila pravno ispravna. Znači da mi sada možemo ponovo da postavimo table”, zaključila je Vuković.

Kako je dodala, table će sigurno ponovo biti vraćene na isto mjesto, do proslave Dana nezavisnoti Crne Gore, 21. maja.

Radio Jadran

1 komentar

  1. When I originally commented I clicked the -Notify me when new surveys are added- checkbox and from now on when a comment is added I purchase four emails with similar comment. Is there by any means you can remove me from that service? Thanks!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com