Početna » NOVOSTI » Društvo » Više trošimo nego što zaradimo, to mora da se prekine

Više trošimo nego što zaradimo, to mora da se prekine

Premijer Duško Marković  sastao se danas sa potpredsjednikom Svjetske banke Sirilom Milerom, i tom prilikom je poručio da bi do 2019. godine trebalo eliminisati budžetski deficit primjenom novih finansijskih mjera konsolidacije.

Premijer je na konferenciji za novinare, održanoj nakon sastanka sa Milerom, rekao da se Crna Gora neće više zaduživati da bi popunila rupe u budžetu već samo za razvojne projekte.

“Naš plan je da nove mjere finansijske konsolidacije o kojima diskutujemo u ovom trenutku sa Svjetskom bankom, kao sa našim partnerom, treba da nas dovedu u situaciju da za tri godine eliminišemo budžetski deficit i pređemo u fazu budžetskog suficita i, takođe, da u tom periodu javni dug zadobije opadajući trend”, kazao je Marković.

Premijer je saopštio da se “prethodnih godina više trošilo, nego što se zarađivalo i da ta praksa mora da se prekine”.

„Nećemo se više zaduživati za potrošnju, već isključivo za razvojne projekte. Time bi se podstakla naša ekonomija,  stvorila nova radna mjesta za zapošljavanje mladih ljudi i kvalitetniju i bržu valorizaciju naših nespornih resursa”, istakao je Marković.

Marković je podsjetio da je Svjetska banka do sada plasirala više od 453 miliona eura u oblast zdravstva, obrazovanja, poljoprivrede, energetske efikasnosti.

“Vrijednost podrške u ovom trenutku iznosi 107 milion eura”, kazao je Marković.

Miler je kazao da u ovom trenutku Svjetska banka podržava tri projekta u Crnoj Gori.

“Obnavljanje fiskalne stabilnosti, kao ključni stub vašeg programa. Drugi prioritet je jačanje rasta privatnog sektora i otvaranje novih radnih a i treći da se obezbiejdi održivost životne sredine. Najurgentniji prioritet je uspostavljanej fiskalne održivosti, i moram da kažem da sam impresioniran odlučnošću Vlade da se pozadavi ovim pitanjem, i podržaćemo je na tom putu. Ovdje nije riječ o rezovima već o ulaganju u budućnost”, kazao je Miler.

www.cdm.me

Check Also

PODGORICA: Porodica Đurišić danas trajno zagrađuje imovinu

Porodica Djurisić najavila je da će danas u 12 časova, i fizički zagraditi svoju imovinu ...

Tramp: Rusiji nove sankcije čim ih zasluži

Predsjednik SAD Donald Tramp je rekao da će Rusiji uvesti nove sankcije “čim ih ona ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *