Evo koji je drugi zaštićeni crnogorski proizvod - Volim Podgoricu

Evo koji je drugi zaštićeni crnogorski proizvod

Danas je u Pljevljima saopštena još jedna dobra vijest za crnogorsku poljoprivredu. Pljevaljski sir zaštićen je oznakom porijekla. Crna Gora je time dobila drugi zaštićeni proizvod, nakon što je prije nepunih pola godine zaštitu dobio Njeguški pršut, saopšteno je iz ministarsva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Tim povodom, ministar poljoprivrede Milutin Simović se u Milet bašti, tokom posjete Pljevljima, susreo sa članovima Udruženja proizvođača „Pljevaljski sir“ i čestitao im na ovom značajnom uspjehu.

„U odnosu na ono po čemu je do sada bio prepoznatljiv pljevaljski sir, a to je kvalitet, specifičnost, autohtonost i bezbjednost, taj proizvod dobija dodatu vrijednost koja će na tržištu, siguran sam, biti posebno vrednovana. Siguran sam da će zaštita pljevaljskog sira obezbijediiti novu i bolju tržinu vrijednost ovog proizvoda i donijeti dobro svim vrijednim domaćinima koji se bave ovom proizvodnjom“, kazao je ministar.

Simović je iskazao odlučnost Ministarstva da nastavi i u narednom periodu da radi na razvoju ovog proizvoda, aktivnosti  udruženja, ali i svih ostalih udruženja proizvođača koji koja žele da stvaraju dodatu vrijednost.

„Siguran sam da ćemo u narednom periodu zajedno slaviti brojne pobjede. Bićemo i dalje u komunikaciji sa vama, posebno na terenu, kako bi osjetili probleme, potrebe, dogovorili se šta da uradimo da ostvarimo nove uspjehe“, kazao je ministar Simović.

U tom pravcu, je kako dodaju iz ministarstva, na kraju današnje posjete Pljevljima ministar Simović, sa saradnicima, sastao se sa predstavnicima Unije stočara sjevera, i razgovarao o mogućnostima za unapređenje uslova za razvoj stočarske proizvodnje i postizanje veće konkuretnosti tog sektora.

“Cilj sastanka je da se čuju sugestije, predlozi, kako bi razmotrile i uvažile njihove inicijative u narednom periodu ugrade u razvojne politike. Značajan broj ranijih sugestija Unije stočara ugrađen je u ovogodišnji Agrobudžet”, dodaje se.

Saradnja i u oblasti šumarstva.

“Sličan dijalog i kontinuirana komunikacija, sa nivoa Ministarstva i Vlade,  nastavlja se i u sektoru šumarstva”, dodaju iz ovog resora.

“Na sastanku u Upravi za šume, kojem su prisustvovali šefovi svih područnih jedinica  u Crnoj Gori, razmotrene su započete aktivnosti zasnovane na novoj politici korišćenja šumskih resursa, kontrole izvoza drvnih sortimenata i koncesionih ugovora, stvaranja uslova za dostupnost drvne mase za male drvoprerađivače u cilju razvoja drvne industrije i održivog korišćenja i zaštite šumskog bogatstva. Potpredsjednik Vlade još jednom je istakao potrebu angažovanijeg odnosa Uprave za šume, shodno zakonom definisanim nadležnostima, posebo u dijelu na donošenja planova gazdovanja, kontrole i nadzora, sa naglaskom na to da struka mora biti ispred potreba pojedinaca i koncesionara”, navode u saopštenju.

Bilo je, kako se navodi, riječi o problemu nepoštovanja koncesionih ugovora u dijelu narušavanja putne infrastrukture u seoskim područjima, problema koji se mogao čuti i danas u Pljevljima od strane poljoprivrednih proizvođača.

Simović je tim povodom na sastanku ponovio da Uprava za šume ne treba da toleriše neodgovorno ponašanje koncesionara, već da bude servis onima koji žele da igraju po pravilima, te da se svaki oblik nepoštovanja ugovora mora sankcionisati njegovim raskidanjem.

www.cdm.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com